Onderzoek toont aan: verduurzaming begint op platte daken

Onderzoek toont aan: verduurzaming begint op platte daken

Gepubliceerd op:

Centraal Beheer heeft onderzoek gedaan naar de populairste maatregelen voor verduurzaming. Op basis daarvan stelde de verzekeraar een ranglijst op. Als Dakmakers wisten wij het natuurlijk al, maar ook uit dit onderzoek blijkt: verduurzaming begint op platte daken!

Ongeveer de helft van de Nederlanders is van plan z’n woning te verduurzamen, blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer, waar het AD over schrijft. Ondernemers zijn nog fanatieker, meldde het CBS eerder al: acht op de tien bedrijven voerde in 2022 verduurzamingsmaatregelen door.

Maatregelen op dak
Om te kijken welke maatregelen nu het populairst zijn, stelde Centraal Beheer een top-10 op. De winnaar is geen verrassing, wánt laagdrempelig en voordelig: het vervangen van lampen door LED-lampen. Maar in de top-10 staan maar liefst drie maatregelen die betrekking hebben op het dak!

Zo vinden we uiteraard zonnepanelen terug op de ranglijst. Met tien panelen wek je op jaarbasis al 3400 kilowattuur op. De krant schrijft dat de terugverdientijd gemiddeld zes jaar bedraagt.

Dakisolatie is ook populair; deze maatregel vinden we terug op plek vier. Het isoleren van een dak bespaart geld en zorgt voor een prettiger binnenklimaat.

Groene tuin? Vergeet dak niet
Tenslotte vinden we het ‘vergroenen van de tuin’ terug in de top-10. “Dit gaat meer om het klimaat, en niet per se om je verbruik omlaag te brengen”, zegt een analist. Dat is echter te kort door de bocht. Immers, veel bedrijven, scholen en VvE’s betrekken bij het vergroenen van hun tuin of schoolplein ook hun platte dak.

Een groen dak zorgt net als een groene tuin voor betere waterbuffering en een prettige leefomgeving voor planten en insecten. Maar daar bovenop bespaart een groen dak ook nog eens kosten, omdat een sedumdak een pand tevens voorziet van extra isolatie.

Verduurzaming dak
Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden om te verduurzamen met een plat dak: denk aan luchtzuiverende (witte) ECO-daken of geheel ciruculaire daken. Op zoek naar inspiratie? Kijk dan vooral verder op deze website of bezoek ons Kenniscentrum in Alphen aan den Rijn.


Een greep uit ons leveranciersregister

Alvast
Alvast: leegstand in capabele handen. Alvast is een snel groeiende leegstandbeheerder ...
CascoTotaal
CascoTotaal ontwikkelt en realiseert prefab bouwconcepten voor de zakelijke markt ...
Solesta® 2.0
Verduurzaam uw woning met een zonneboiler en zet gratis zonnewarmte om in warm kraanwater ...