Hoe kun je een plat dak het beste isoleren?

Hoe kun je een plat dak het beste isoleren?

Gepubliceerd op:

Een plat dak isoleren wordt op een hele andere manier aangepakt dan een schuin dak. Er zijn 3 isolatiemethodes: koud-, warm- en omgekeerd plat dak. In deze blog bespreek ik ze alle drie en komen zowel de voor- als nadelen aan de orde.

Isolatiemethode 1 – koud plat dak
Deze methode wordt 'koud plat dak' genoemd, omdat er aan de binnenkant geïsoleerd wordt. De draagconstructie van het dak, met daarop een water werende laag van bijvoorbeeld beton, hout of dakbedekking, wordt dus niet opgewarmd door woningwarmte.

Een belangrijk nadeel van deze eenvoudige manier van isoleren, is dat het dakvlak aan grotere temperatuurschommelingen onderhevig is. Dat heeft gevolgen voor de dakafwerking. Die zal namelijk meer uitzetten en krimpen, waardoor de kans op scheurtjes groter is.

Daarnaast is het zo dat de isolatie het vocht in de ruimte absorbeert als er niet goed geventileerd wordt. Daardoor wordt de kamer minder goed geïsoleerd. En het opgenomen vocht kan in de loop der tijd de dakconstructie aantasten.

Toepassing:
De koud plat dak isolatiemethode wordt voornamelijk toegepast bij bestaande platte daken en aanbouwen met een beperkte hoogte.

Isolatiemethode 2 – warm plat dak
Deze methode isoleert de draagconstructie van het dak juist wél. De dakisolatie wordt namelijk aan de buitenkant aangebracht. Bovenop deze isolatie wordt vervolgens een water werende laag aangebracht van bijvoorbeeld bitumen of EPDM dakbedekking.

Bij deze manier van isoleren zal de dakconstructie veel minder uitzetten en krimpen. Bijkomend voordeel is dat de dakconstructie fungeert als warmtebuffer. Overdag wordt warmte opgeslagen en in de avond- en nachturen wordt deze geleidelijk afgegeven.

Toepassing:
De warm plat dak isolatiemethode wordt het meest gebruikt voor platte daken.

Isolatiemethode 3 – omgekeerd plat dak
Bij deze methode zit de dakisolatie volledig aan de buitenkant. Dus zowel de dakconstructie als de dakbedekking zitten in de isolatieschil. Een ballastlaag van grind, hout of tegels dient ter bescherming en houdt de isolatie goed op zijn plaats.

De isolatiematerialen die hiervoor gebruikt worden, zijn drukvast en weerbestendig. Als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is, hoeft deze niet vervangen te worden. Dus dat scheelt aanzienlijk qua investering.

Toepassing:
De omgekeerd plat dak isolatiemethode is zeer geschikt voor dakterrassen, balkons en platte daken waar veel op gelopen wordt.

Welke isolatiemethode is het beste?
Welke methode voor uw dak het beste is, hangt af van de dakconstructie, de vrije ruimte en de woonruimte die onder het dak zit. Ik noem een paar zaken waar rekening mee gehouden moet worden:
  • bij een koud dak moet er voldoende geventileerd kunnen worden, anders ontstaan er condensatieproblemen
  • de afdekkingslaag van een warm dak moet de weersinvloeden langdurig kunnen doorstaan
  • bij een omgekeerd plat dak moet de dakconstructie de extra belasting van een ballastlaag aankunnen
Wilt u een plat dak isoleren?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Dan komen we bij u langs om te bekijken wat voor uw dak de beste oplossing is.

Een greep uit ons leveranciersregister

BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...