Alle kantoren moeten naar energielabel C

Alle kantoren moeten naar energielabel C

Gepubliceerd op:

De tijd van de vrijblijvendheid is voorbij. De komende jaren moeten ondernemers serieus aan de slag met de verduurzaming van hun kantoor. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde Bouwbesluit. Met ingang van 2023 moet elk kantoor over minimaal energielabel C beschikken.


Een energielabel C komt neer op een Energie-index van 1,3 of beter. Voldoet een kantoor op 1 januari 2023 niet aan deze eis, dan mag het pand niet langer als kantoor worden gebruikt.

Er zijn enkele uitzonderingen voor de verplichting. De verplichting geldt niet als:
  • de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties minder dan 50 procent is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
  • de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw minder dan 100 vierkante meter is het gaat om rijksmonumenten
  • de maatregelen die nodig zijn om een energie-index van 1,3 te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.
Uitzonderingen
Dit zijn de belangrijkste uitzonderingen, maar er zijn er nog meer. Daarom heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een handige beslisboom gepubliceerd die ondernemers wegwijs maken in de regeling. De beslisboom kunt u hier raadplegen.

Beslisboom
Verder heeft de RVO de Energiebesparingsverkenner Kantoren gepubliceerd. Deze bevat handige tips en concrete handvatten om aan de verplichting voor het C-label te voldoen. Ook vindt u hierin inschattingen van de kosten, besparingen en terugverdientijd.

Duurzaam dak
Beschikt uw kantoorpand over een plat dak, dan heeft u al veel vierkante meters tot uw beschikking om uw pand energiezuiniger te maken. Te denken valt daarbij aan een groen dak, een luchtzuiverend ecodak, en/of zonnepanelen.

Een greep uit ons leveranciersregister

ACQOM Trading B.V.
Bij ACQOM staat onze passie voor innovatie en duurzaamheid centraal ...
Zonduurzaam
Zonnepanelen kopen bij Zonduurzaam?
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...