Meerjarenplan om portefeuille Woongoed Zeeuws-Vlaanderen te verduurzamen met de HP-M 25 i warmtepomp van Itho Daalderop

Meerjarenplan om portefeuille Woongoed Zeeuws-Vlaanderen te verduurzamen met de HP-M 25 i warmtepomp van Itho Daalderop

Gepubliceerd op:

Zoals zo ongeveer iedere woningcorporatie staat ook Woongoed uit Zeeuws-Vlaanderen voor de uitdaging om haar woningportefeuille te verduurzamen. Met een meerjarenplan wil de corporatie uit Terneuzen de komende vijf jaar zo’n 1600 woningen energiezuiniger maken, waaronder een aantal woningen aan de Axelse Bachstraat dat uitgerust wordt met de hybride lucht/water warmtepomp HP-M 25 i van Itho Daalderop.

De plannen van de Zeeuwse corporatie zijn net zo ambitieus als het gewenste doel van de verduurzaming. In vijf jaar tijd worden er zo’n driehonderd jaren ‘70 en ‘80 eengezinswoningen per jaar uit de portefeuille verduurzaamd. Negentig procent van de woningen uit de woningvoorraad bestaat uit grondgebonden woningen.

Lagere energielasten voor de bewoner
De eindstap mag dan nog niet gerealiseerd kunnen worden, voor nu is er gekozen voor een tussenstap met label A als uitgangspunt voor de woningen die langere tijd in exploitatie blijven, legt Peter Seen namens Woongoed uit. “De hybride lucht/water warmtepomp van Itho Daalderop helpt hierbij, als ondersteuning voor de bestaande cv-ketels. Daarnaast zorgt opgewekte energie van zonnepanelen ervoor dat er via de meter afgerekend kan worden, wat een voordeel voor de huurder oplevert. Tevens kan er een stukje comfortverbetering bereikt worden. De bewoners gaan merken dat de energiekosten omlaag gaan. Daar doen we het uiteindelijk voor. Woongoed neemt de investering voor zijn rekening. Er is bovendien geen sprake van een huurverhoging. Verder willen we met isolatie en HR++ glas zoveel mogelijk de warmtevraag beperken. Bij gasloze nieuwbouw kiezen we voor warmtepompen en zonnepanelen om direct nul-op-de-meter te realiseren.”

Hybride route vaak een goede keuze
Marco de Jong, projectadviseur bij Trans-id, het onderdeel van Itho Daalderop dat zich volledig richt op de energietransitie in de gebouwde omgeving, ziet veel interesse in de hybride route bij woningcorporaties. “Deze  staan voor de grote opgave om hun woningvoorraad te verduurzamen. Zowel de CO2-uitstoot fors verminderen, als woningen aardgasvrij maken, zijn hierbij belangrijke doelen. Omdat niet elke bestaande woning al meteen van het aardgas af kan, is de hybride route vaak een interessante optie. Wanneer de cv-ketel jonger dan 8 jaar is (en dus nog niet is afgeschreven) levert deze oplossing de komende jaren al een forse bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot. Om in dit type woningbezit toch nu al CO2 te besparen, het tussendoel van 55% CO2 reductie in 2030 moet immers worden gehaald, is de hybride warmtepomp een betaalbare en eenvoudige oplossing. Tevens profiteert de huurder van een lagere energierekening en wordt deze beschermd tegen toekomstige stijgingen van de gasprijs.” Zie voor meer informatie de projectvideo:

 

Een greep uit ons leveranciersregister

CascoTotaal
CascoTotaal ontwikkelt en realiseert prefab bouwconcepten voor de zakelijke markt ...
Flynth
Flynth is de grootste advies- en accountantsorganisatie voor het MKB ...
Drowa isolatiechips
Drowa; één van de goedkoopste, makkelijkste en meest effectieve isolatiemaatregelen ...