Slim energie besparen met Mijnketelhuis 'EBS'

Slim energie besparen met Mijnketelhuis 'EBS'

Gepubliceerd op:

Een goed ingeregelde klimaatinstallatie helpt om een goed binnenklimaat te realiseren met zo min mogelijk energieverbruik. Door goed in te regelen kan het energieverbruik met 10-30% dalen. Het analyseren van verbruik en energieprofielen met behulp van een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) helpt VvE’s, vastgoed beheerders, installateurs en adviseurs om de juiste stappen te zetten naar de maximale besparing.

ista kan de besparing samen met u in gang zetten en werken aan maximaal rendement en inzicht. De basis voor verbetering is de data die wij verzamelen van uw installaties, zoals ketels, warmtepompen, luchtbehandeling, zonnepanelen en bodemenergie. Informatie zoals installatierendement en verbruik geven tevens belangrijk inzicht om te bepalen wanneer uw installatie vervangen dient te worden en wat de opties zijn om te verduurzamen.

Voldoen aan de wet milieubeheer en EED met 'Mijnketelhuis'
Als het energieverbruik van uw gebouw hoger is dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh per jaar, bent u volgens de Wet milieubeheer (Wm) verplicht energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Door het uitvoeren van maatregelen uit de Erkende maatregelenlijsten (EML) kunt u voldoen aan deze verplichting.

Vanuit de nieuwe EED is er vanaf 1 juli 2019 ook een informatieplicht voor bedrijven met meer dan 250 fte of meer dan € 50 miljoen omzet. Ook voor de EED dient 1 keer per 4 jaar een rapportage opgesteld worden met uitgevoerde erkende maatregelen en energieverbruiken. Hier vindt u meer informatie van de RVO over deze informatieplicht.

Het EBS staat sinds 2018 in de erkende maatregelenlijsten voor zorginstellingen, kantoren, onderwijsinstellingen, sport en recreatie, hotels en restaurants en de detailhandel. De toepassing van Mijnketelhuis van ista Nederland helpt u te voldoen aan de Wm en EED. Als voorbeeld tonen wij u onderstaande figuur met twee situaties waarin het verloop van gasverbruik wordt vergeleken met de buitentemperatuur. Het linker figuur geeft een duidelijk verband aan tussen buitentemperatuur en gasverbruik. Het rechter figuur gaat alle kanten op en zal meer energie verbruiken. Deze inzichten worden verwacht in de rapportage voor Wet milieubeheer en EED.Verplicht energie besparen is natuurlijk geen straf
Handhaving op de Wet milieubeheer en EED wordt aangescherpt en het is aan te raden de stappen hierin te nemen. Gaat u ermee aan de slag dan zal het u in de meeste gevallen geld opleveren. ista helpt u, samen met haar partners, graag op weg.

Wil u meer informatie over Mijnketelhuis en inzichtelijk krijgen wat de meerwaarde voor uw organisatie is? Neem dan contact op met Martin Hilkhuysen en bel voor een afspraak, tel: 06 55219216 of stuur een e-mail naar ketelhuis@ista.nl.


Een greep uit ons leveranciersregister

Schöck Nederland b.v.
Schöck biedt producten en systemen voor de toekomst ...
Daikin Nederland
Daikin is wereldwijd toonaangevend in de markt voor klimaatsystemen en zet zich als bevlogen marktleider in ...
GND Garantiedeuren
GND Garantiedeuren biedt opdrachtgevers en afnemers al meer dan 35 jaar zekerheid ...