Loden leidingen in kaart

Loden leidingen in kaart

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties voorzien vele mensen van een betrouwbare en veilige woningomgeving door het gehele land. Maar hoe veilig is deze woning nu echt? Neem nou het gevaar van lodenleidingen binnen de woning. Woningen die voor 1960 zijn gebouwd zijn, kunnen loden waterleidingen bevatten.


In woningen die gebouwd zijn tot 1945 is vaak lood gebruikt. Tussen 1945 en 1960 werd er steeds  vaker voor een ander materiaal gekozen. Vanaf 1960 mogen er geen loden waterleidingen meer toegepast worden. Bij renovaties en groot onderhoud van woningen van voor 1960 haalden we de afgelopen jaren al veel loden waterleidingen weg en vervingen ze door waterleidingen van koper of kunststof.

Is de woning ná 1960 gebouwd dan zullen er geen loden waterleiding meer in zijn toegepast. Is de woning van vóór 1960 dan kunnen de loden waterleiding vaak al vervangen zijn voor een ander materiaal. Probleem is wel dat de woningcorporaties dat vaak niet of niet zeker weten. Daarom is het controleren van deze woningen noodzakelijk.

Hoe ziet ons onderzoek eruit?
Onze inspecteur controleert de woning op aanwezigheid van loden waterleidingen. Door op logische plekken op de waterleidingen te kloppen of er met een scherp voorwerp op te ‘krassen’ bepaald de inspecteur of er sprake is van lood. Logische plekken zijn de watermeter, het keukenkastje of onder de wastafel.

Het onderzoek kan worden uitgebreid door het nemen van een watermonster. Na het analyseren van dit watermonster weten we of er ook lood in het drinkwater zit en zo ja, wat de concentratie is. Om de analyse te doen slagen, zal al het leidingwater 6 uur stil moeten staan. Dit geldt ook voor het gebruik van toilet en douche.

Nu we er toch zijn….
Veelal wordt een onderzoek naar loden leidingen uitgebreid met andere onderzoeken. De uitvoering vindt plaats op hetzelfde moment, met alle voordelen van dien. Dit kan op diverse onderwerpen zoals:
  • Asbest
  • Kruipruimte problematiek
  • Vocht / schimmel
  • Chroom 6
Wilt u meer weten over inventarisatie van loden waterleidingen of de  andere onderwerpen waar wij in gespecialiseerd zijn? Bent u geïnteresseerd in een training daarover bij u op locatie?

Bel Inspectus 0318-749434 of kijk op de website www.inspectus.nl

    

Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...