Innovatieve houtbouw producten van Dura Vermeer: ‘Houtbouw is de toekomst’

Innovatieve houtbouw producten van Dura Vermeer: ‘Houtbouw is de toekomst’

Gepubliceerd op:

Blokje Om, het innovatieve sloop-nieuwbouwproduct van Dura Vermeer Bouw Hengelo, wordt inmiddels landelijk uitgerold. De Hengelose houtcaptain Nilgün Kinsiz is medeverantwoordelijk voor het delen van houtkennis, het verbinden van werkmaatschappijen en het continu blijven verbeteren van Blokje Om en de daaruit voortvloeiende producten. Nilgün vertelt over het belang van houtbouw en het unieke karakter van Blokje Om.

“Houtbouw is de toekomst”, stelt Nilgün overtuigd. “Nederland kampt met een grote woningbouw- en duurzaamheidsopgave; hout biedt daarvoor een oplossing. Met hout kun je sneller bouwen, het is klimaatvriendelijk want het slaat CO2 op en het is lichter waardoor we minder transportbewegingen en zwaar materiaal op de bouwplaats nodig hebben, het is makkelijk her te gebruiken en in tegenstelling tot beton en staal een hernieuwbaar product.

“De ambitie van Dura Vermeer is om in 2030 20 procent van de woningen in houtbouw te realiseren. Houtbouw staat bovenaan de agenda. We willen als bouwer onze verantwoordelijkheid nemen in de klimaatsverandering.”

Blokje Om
Blokje Om, het sloop-nieuwbouwproduct sluit naadloos aan op die houtambitie. Dit is dé uitkomst voor woningcorporaties. Het is een innovatief sloop-nieuwbouwproduct waarbij de bestaande woning tot aan de fundering wordt gesloopt en binnen 20 werkdagen een volledig nieuwe houtskeletbouwwoning heeft die aan alle moderne gemakken en eisen voldoet. Aardgasvrij en volledig elektrisch. De naam ‘Blokje Om’ verwijst naar de kleinschaligheid van het product: “Blokje voor blokje worden de woningen gesloopt en vernieuwd. Doordat we al beginnen bij een blokje van twee woningen, maken we het laagdrempelig voor corporaties hun bezit te verduurzamen. Het is een heel mooi antwoord op de enorme verduurzaamheidsopgave waar veel corporaties mee in de maag zitten.”

Landelijke uitrol
Corporaties in het oosten van het land reageerden enthousiast en Nilgün begeleidt nu andere werkmaatschappijen bij de toepassing van het product. “Het is inmiddels een bewezen product. We hebben ruim 150 woningen gebouwd met Blokje Om en er staan nog 300 op de planning.” Een deel daarvan wordt gerealiseerd in de Nijmeegse buurt Jerusalem voor woningcorporatie Talis. Een multiculturele wijk met karakteristieke naoorlogse Airey-woningen. Het is met 220 woningen de eerste grootschalige uitrol van Blokje Om. Het kan kleinschalig in binnenstedelijke gebieden worden toegepast en zo grootschalig als de vernieuwing van een complete buurt, die schaalbaarheid is een grote kracht.”

Blokje Opnieuw
Kortom: Blokje Om staat inmiddels als een huis, maar dat betekent niet dat het ontwikkelen stopt. “We hebben tweewekelijks een engineeringssessie waarin we terugblikken en vooruitkijken. De techniek verandert continu en wij bewegen mee. Net als Apple brengen wij jaarlijks een update uit van ons product”. Maar daar stopt het niet, want er komen ook nieuwe producten bij. “Voor woningcorporatie Welbions in Hengelo zijn we begin september een pilotproject voor Blokje Opnieuw gestart. De volledig circulaire variant van Blokje Om waarin klimaatadaptiviteit en natuurinclusiviteit centraal staan.” Ook wordt gewerkt aan Blokje Omhoog, de gestapelde variant van Blokje Om.

Nilgün is ervan overtuigd dat Blokje Om en de daaruit vloeiende producten, de toekomst hebben. Volledig overstappen naar houtbouw is ‘een utopie’ aangezien hout niet voor elke constructie geschikt is: “Er gaat een gezonde mix ontstaan tussen materialen in zowel woning- als utiliteitsbouw, waarin we bewustere keuzes maken voor onze planeet. Ik vind het mooi dat wij daar als Dura Vermeer een flinke steen, of beter gezegd een houtblok, aan bijdragen.”

Meer weten over houtbouw? Check duravermeer.nl/houtbouw

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...