Inkomensgrens sociale huurwoningen blijft zoals die is

Inkomensgrens sociale huurwoningen blijft zoals die is

Gepubliceerd op:

De inkomensgrens voor sociale huurwoningen blijft zoals die is, als het aan minister Blok ligt. De PvdA en de ChristenUnie pleiten ervoor om die grens op te trekken zodat ook woningzoekenden die meer verdienen dan 34.000 euro in aanmerking zouden komen voor sociale huur. Blok ziet daar niets in.

De twee partijen willen meer Nederlanders aan een huurwoning helpen. De doorstroming in de sociale huursector is gestokt, ook naar de vrije huur- en koopsector. De vraag naar sociale huurwoningen is groeiend, maar het aanbod groeit niet mee omdat corporaties krap bij kas zitten en bouwprojecten annuleren. Particuliere investeerders zijn huiverig om woningen in de vrije huursector te bouwen. De markt zit dus goed op slot. PvdA en ChristenUnie stellen voor om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verhogen en het eenvoudiger te maken om woningen in de vrije sector te verhuren. Nu komen inkomens van boven de 34.000 euro in principe niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Europese regelgeving zegt dat slechts 10% van de sociale huurwoningen bewoond mag worden door hogere inkomens. De twee partijen willen dat de komende vijf jaar voor inkomens tot 43.000 een tijdelijk huurcontract in de sociale huursector mogelijk moet zijn. Tegelijkertijd moet dan het aanbod in die categorie woningen ruimer worden. De PvdA pleit verder voor nieuwbouw van huurwoningen tussen de 680 en 900 euro per maand. Daartoe zouden investeerders geprikkeld moeten worden door het versoepelen van de verhuur- en reguleringsvoorwaarden.

Minister Blok voelt echter weinig voor het plan om de inkomensgrens voor sociale huur te verhogen. Hij ziet dit niet als een adequate oplossing voor het probleem op de woningmarkt. Hij ziet zelf meer in het bouwen van meer huizen voor de middeninkomens, zonder aan de inkomensgrens voor sociale huur te tornen. Sociale huurwoningen zijn nu eenmaal, zo redeneert Blok, voor de laagste inkomensgroepen bedoeld. Blok stelt dat door te bouwen voor middeninkomens die nu ‘scheefwonen’, er meer woningen beschikbaar zullen komen voor de lage inkomens.

Bron: nos.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Weckx B.V.
Direct alarmering. Waar u ook bent.
Bofloor B.V.
PVC Kliktegels; de perfecte vloer voor bijna iedere toepassing ...
Unexus
Unexus ontwikkelt intelligente omnichannel software die alle communicatie afhandelt & aflevert bij de juiste personen ...