Plaatsing PowerNEST op Haasje Over

Plaatsing PowerNEST op Haasje Over

Gepubliceerd op:

Onlangs zijn de laatste PowerNEST modules geplaatst op het 70-meter hoge dak van Haasje Over op Strijp-S in Eindhoven. Een PowerNEST is een architectonisch geïntegreerde en modulaire dakconstructie met windturbines en zonnepanelen.

De PowerNEST op Haasje Over bestaat uit vier windturbines en 296 zonnepanelen die naar schatting maar liefst 140 MWh per jaar zullen opleveren. De installatie wordt enkele weken later in bedrijf gesteld.

Innovatief samenwerken
“Met de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie, heeft Trudo gekozen voor een innovatief en nieuw product. Hopelijk een echte gamechanger op dit vlak, want dat heeft de wereld nodig”, aldus Theo van Kroonenburg, directeur-bestuurder van Trudo. “Wij zijn een innovatieve samenwerking aangegaan en hopen op goede resultaten. We zullen onze bevindingen delen met de sector en met het Duurzaamheidspact, het samenwerkingsverband van de Eindhovense woningcorporaties en de gemeente Eindhoven.”

PowerNEST
Alexander Suma, CEO en oprichter van IBIS Power: “We zijn enorm trots dat we nu de grootste innovatieve PowerNEST tot nu toe kunnen plaatsen, middenin het hart van de Brainportregio. De combinatie van zonne- en windenergie maken dit product bij uitstek geschikt voor plaatsing op hogere gebouwen. Bovendien werken de windturbines ook ’s nachts en in de maanden met weinig tot geen zon.”

PowerNEST is een Nederlandse innovatie. In de praktijk kan op hoogbouw maximaal 30% van de beschikbare dakruimte voor zonnepanelen gebruikt worden. Het PowerNEST lost dit probleem op door het dakoppervlak 4,8 meter omhoog te heffen en uit te laten steken vanaf de dakrand. Hierdoor is meer dan 100% van het totale dakoppervlak beschikbaar is voor opwekking van zonne-energie. Door het unieke ontwerp werken windstromen in de turbines op elkaar in. Hierdoor wekken ze zeer efficiënt energie op. Bovendien koelt de luchtstroom de zonnepanelen af waardoor deze efficiënter werken. De tweezijdige zonnepanelen oogsten ook zonne-energie uit interne lichtreflecties, waardoor de opbrengst ook nog eens met 20% tot 30% wordt verhoogd.

Energiemanagement
Pierre Kil, directeur van OpenRemote: “Een oplossing zoals de PowerNEST maakt het mogelijk om een gebouw qua energie voor een belangrijk deel zelfvoorzienend te maken. Het is een mooie kans voor ons, als leverancier van een energiemanagement platform, om een nog groter deel van de opgewekte energie lokaal te benutten. Daarmee wordt het elektriciteitsnet zoveel mogelijk ontlast. Ook dit zijn belangrijke stappen op weg naar de energietransitie.”

Subsidie
Het PowerNEST is het resultaat van het project Trudo Urban Electric Powerplant (TrUE Power), een samenwerking tussen Trudo en de innovatieve ontwikkelaars IBIS Power en OpenRemote. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies vanuit het Rijk en de Europese Unie (SDE++ en OPZuid) en dankzij ondersteuning door Stimulus en Real1ze.

Supporting People
Trudo ondersteunt mensen die vooruit willen in het leven. Onze woningcorporatie kijkt daarbij breder dan naar wonen alleen. Dat doen we onder meer met bijzondere projecten, vernieuwende producten en grensverleggende initiatieven. Zo maken wij het verschil voor onze bewoners en voor de stad. Kijk voor meer informatie op www.trudo.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Weckx B.V.
Direct alarmering. Waar u ook bent.
Vasco Group
Vasco is een totaalaanbieder van verwarmings- en ventilatieoplossingen met verkoopactiviteiten in Europa ...
Itho Daalderop
Itho Daalderop staat voor innovatieve producten en systemen, die een bijdrage leveren aan een comfortabel ...