Huurverhoging weer afhankelijk van inkomen

Huurverhoging weer afhankelijk van inkomen

Gepubliceerd op:

Verhuurders van sociale huurwoningen mogen ook dit jaar het inkomen een rol laten spelen bij de jaarlijkse huurverhoging. Zij mogen voor midden- en hogere inkomens bovenop de basishuurverhoging de wettelijke opslag van respectievelijk een 0,5% en 2,5% toepassen. De basishuurverhoging bedraagt per 1 juli 2015 maximaal 2,5%.

De basishuurverhoging is gebaseerd op het inflatiecijfer van het voorafgaande jaar (1% in 2014) plus een opslag van 1,5%. Met de inkomensafhankelijke huurverhoging wil het kabinet de doorstroming in de gereguleerde huursector bevorderen.

Verhuurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging willen toepassen, moeten bij een voorstel tot huurverhoging een inkomensindicatie van de Belastingdienst voegen. De indicatie vermeldt geen inkomenscijfers maar geeft alleen aan in welke inkomenscategorie het huishoudinkomen valt.
De maximale toegestane huurverhoging bedraagt per 1 juli 2015:
• 2,5% voor huishoudens met een inkomen onder of gelijk aan 34.229 euro
• 3% voor huishoudens met een inkomen boven 34.229 euro maar onder of gelijk aan 43.786 euro
• 5% voor huishoudens met een inkomen boven 43.786 euro

Verhuurders die geen gebruik maken van de inkomensafhankelijke huurverhoging mogen alleen de basishuurverhoging van maximaal 2,5% toepassen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
Nu-Swift Brandbeveiliging B.V.
Nu-Swift Brandbeveiliging draagt bij aan een veiliger Nederland door het leveren van een breed pakket van veiligheidsproducten ...
Inspectus
Specialist in asbest, houtaantasters en kruipruimtes ...