Huurprijzen tonen geen herstel in eerste half jaar van 2011

Gepubliceerd op:

De prijzen van huurwoningen in de vrije sector hebben sinds de ingrijpende prijsdaling in 2009 nog geen herstel getoond. Daarmee heeft de economische crisis gezorgd voor een structureel en significant lager prijsniveau (-15%) in de huurmarkt. Dit blijkt uit de gegevens van Pararius.nl, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland. De prijzen zijn in het tweede kwartaal van 2011 vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van het eerste kwartaal. Ook in vergelijking met het tweede kwartaal van 2010 is er weinig verschil. De vier grote steden kenden een gemengd beeld met gestegen huurprijzen voor Amsterdam (+3,0%) en Den Haag (+1,6%) en dalingen in Rotterdam (-3,0%) en Utrecht (-1,5%) ten opzichte van 2010.

De huurmarkt heeft de grootste prijscorrectie inmiddels ver achter zich gelaten. De prijzen bewegen zich alweer anderhalf jaar blijvend op een ruim 15% lager niveau ten opzichte van voor de crisis. Volgens Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius.nl, is het lastig om in te schatten wat de nabije toekomst gaat brengen. De Groot: “Aan de ene kant neemt de vraag toe door huishoudens die geen koopwoning kunnen betalen of het niet aandurven. Aan de andere kant neemt het aanbod toe doordat de koopmarkt op slot zit en eigenaren hun woningen steeds vaker te huur zetten. Daar doorheen loopt ook nog het effect van de corporaties die meer moeten aanbieden in de vrije sector.” De Groot waagt zich niet aan een harde voorspelling: “Eind 2010 leek zich een licht herstel af te tekenen. Maar het afgelopen half jaar is de klad erin gekomen. We kunnen dit niet los zien van het algehele sentiment van dit moment en de problemen waarmee Europa zich ziet geconfronteerd. Er is teveel onzekerheid om een harde uitspraak te kunnen doen over de toekomst.”

grote steden
In twee van de vier grote steden stegen de huurprijzen dit kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal in 2010. Amsterdam is de koploper met een stijging van +3,0%, gevolgd door Den Haag met +1,6%. Rotterdam (-3,0%) en Utrecht (-1,5%) kenden dalingen. “Amsterdam en Den Haag daalden het hardst tijdens het uitbreken van de crisis waardoor deze opwaartse correctie te verwachten was”, aldus De Groot.

Huurprijsontwikkeling per provincie

De provincie Noord-Holland blijft de duurste provincie om een woning te huren. Als goedkoopste provincie nam Drenthe de plek over van Flevoland. De provincies in het oosten en noorden blijven de goedkoopste regio’s om een woning te huren met alleen Groningen als uitzondering. Een huurwoning is in Noord-Holland ruim 80% duurder dan in Drenthe.

Huurprijsontwikkeling per woningtype

Eengezinswoningen en appartementen laten geen grote schommelingen meer zien over de afgelopen kwartalen en lijken te zijn gestabiliseerd. De huurprijzen van villa’s stegen met 3,5%. De Groot: “De villa’s kenden veruit de grootste daling afgelopen jaren. Zelfs na de stijging van afgelopen kwartaalzit het prijsniveau nog steeds 17,6% onder het oude niveau”.

Bron:Pararius.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

House-liner BV
Wilt u één aanspreekpunt die de meest economische en kwalitatieve oplossing biedt voor uw leidingproblemen ...
RENSON
Gezond en comfortabel binnenklimaat? Onze missie!
Daikin Nederland
Daikin is wereldwijd toonaangevend in de markt voor klimaatsystemen en zet zich als bevlogen marktleider in ...