Huurders demonstreren tegen huurstijging

Huurders demonstreren tegen huurstijging

Gepubliceerd op:

Ruim duizend huurders hebben op zaterdag 14 maart in Amsterdam gedemonstreerd tegen de stijging van de huurprijzen en de verkoop van de sociale huurwoningenvoorraad. Wethouder Laurens Ivens van de hoofdstad sloot zich bij het protest aan en zegde toe te strijden voor betaalbare huren in Amsterdam.

De huurders riepen onder het motto 'stop de huurexplosie' de politiek en de verhuurders op om een inflatievolgend huurbeleid te voeren en een eind te maken aan de snel slinkende betaalbare huurwoningenvoorraad. “De grens is bereikt en zelfs overschreden”, aldus Han Wanders, een van de initiatiefnemers van de demonstratie op de Dam. “Bijna een miljoen huishoudens staat het water aan de lippen door dit regeringsbeleid. Huurders worden, via de verhuurdersheffing, schaamteloos gebruikt als pinautomaat om op te draaien voor de tekorten van het rijk. De huurexplosie moet stoppen. Bovendien willen we dat er een eind komt aan de verkoop van sociale huurwoningen in Amsterdam. Wonen in de stad wordt voor veel groepen totaal onmogelijk.”

Volgens voorzitter Winnie Terra van de Huurdersvereniging Amsterdam is het heel normaal dat huurders tegenwoordig bijna de helft van hun inkomen kwijt zijn aan huur, zeker in de hoofdstad. Maar ze zag toch wel wat lichtpuntjes. “Ook steeds meer Amsterdamse corporaties zien in dat met name de huurders met een minimuminkomen de woonlasten niet meer kunnen dragen. Zo krijgen de huurders van de Key die op het minimum zitten dit jaar geen huurverhoging boven inflatie. En we hopen dat andere corporaties zullen volgen.”

SP-wethouder Laurens Ivens toonde zich solidair met de demonstranten. “Het beleid om te slopen en verkopen moet plaatsmaken om te gaan bouwen en op te knappen. In Amsterdam proberen we er alles aan te doen om de gevolgen van het huurbeleid te verzachten voor de laagste inkomens. Ik ga binnenkort weer met de corporaties om de tafel om huren voor deze groep niet te verhogen. Maar het is absoluut nodig dat politiek Den Haag een handje helpt en dat landelijke politici leren luisteren. Er moet weer een gematigd huurbeleid komen en de verhuurdersheffing moet van tafel.”

Een greep uit ons leveranciersregister

Oolders, Heijning & Voogelaar B.V.
OHV acteert als externe beleggingsafdeling voor haar institutionele relaties, waarnaar taken ...
Icynene Europe
Een Canadees bedrijf gespecialiseerd in gespoten thermische isolatie ...
Orcon
Een gezond, comfortabel en duurzaam binnenklimaat met de woningbouw ventilatiesystemen van Orcon ...