Honderdduizend woningen duurzaam aangepakt in green deal

Honderdduizend woningen duurzaam aangepakt in green deal

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties en bouwbedrijven gaan een 'green deal' sluiten om 100.000 woningen duurzaam te renoveren. De maatregelen die ze treffen, moeten de woningen geheel of bijna energieneutraal maken. De bewoners betalen dan nog maar een fractie of helemaal niets meer aan energie.

De green deal tussen vier – nog onbekende – woningcorporaties en de bouwbedrijven VolkerWessels, Ballast Nedam, BAM en Dura Vermeer, wordt naar verwachting op 18 april gesloten. De investering in het verduurzamen van de 100.000 woningen gaat tussen de 2,5 en 5 miljard euro kosten. Er is vijf jaar voor uitgetrokken. De duurzame maatregelen die de bouwbedrijven gaan treffen, hebben als doel dat de woningen net zo veel energie gaan opwekken als dat ze gebruiken. Zo Zo krijgen de woningen bijvoorbeeld HR++ glas, dak-, vloer- en muurisolatie, zonnecollectoren en een waterpomp. Dat zou de energierekening overbodig maken. De installaties zijn in staat om een standaard volume aan energie op te wekken. Als de bewoners meer energie verbruiken dan dat ze kunnen opwekken, krijgen ze alsnog een energierekening.

Na de renovatie gaan de huurders minder of geen energielasten betalen, maar hun huren worden daarentegen verhoogd. Met de extra huurinkomsten kunnen de corporaties de investering terug betalen terwijl de bewoners met dezelfde – of zelfs minder – woonlasten te maken zullen hebben. Ze krijgen er daarnaast een opgeknapte woning voor terug, waar het comfort en het binnenklimaat aanzienlijk beter zal zijn. De Woonbond ziet het plan zitten, maar wil dat het recht op huurtoeslag behouden blijft en dat voor de huurders de woonlasten per saldo dalen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Roto dakramen
Beter Roto. Omdat de beste BENG-waardes enkel gehaald worden met professionele producten ...
Thercon
Heating. Cooling. Caring ...