Het Energiestuur: digitaal hulpmiddel voor woningcorporaties

Het Energiestuur: digitaal hulpmiddel voor woningcorporaties

Gepubliceerd op:

Corporaties spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad in Nederland. Het regisseren van de energiebesparing ligt primair bij de corporaties. Dat blijkt echter nog niet zo eenvoudig. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft daarom een digitaal hulpmiddel laten ontwikkelen: het Energiestuur.

Als een van de belangrijkste oorzaken wordt het ontbreken van juiste data over het vastgoed aangewezen. Daarnaast is verduurzaming nog te vaak een separate bezigheid van enkelingen in plaats van een integraal onderdeel van de primaire processen. Dat werd dan ook het uitgangspunt van `het Energiestuur': Energie als integraal onderdeel van portefeuillemanagement (oftewel strategisch voorraadbeleid).

Het uitgangspunt van het Energiestuur is dat energie een integraal onderdeel is van het strategisch voorraadbeleid. Het Energiestuur verdeelt het integratieproces in zes overzichtelijke fases: definieer, analyseer, ambieer, stimuleer, implementeer en evalueer. Per fase geeft het Energiestuur achtergrondinformatie en concrete tips voor uitvoering in de praktijk. Het hulpmiddel verwijst daarbij naar documenten en voorbeelden, zowel inhoudelijk als procesmatig. Het Energiestuur is voor RVO.nl ontwikkeld door W/E adviseurs in samenwerking met Huren met Energie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Quality Creations International
Producten die het eenvoudig mogelijk maken brandveilig te leven ...