Zorgeloze veiligheid

Zorgeloze veiligheid

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties gaan vanaf 1 juli 2022 een hectische tijd tegemoet want vanaf dat moment zijn rookmelders verplicht voor alle woningen, ook voor bestaande bouw. Deze wetgeving is een mooie stap in de goede richting om voor elke woning een brandveilige omgeving te creëren.


Een brandveilige omgeving begint bij goede veiligheidsproducten met snelle detectie en alarmering. Maar een veilige omgeving bestaat meer dan alleen het ophangen van een melder. Het juiste product, installatie, onderhoud en de bewustwording van bewoners hebben allen invloed op brandveiligheid.

Om er zeker van te zijn dat bewoners met een gerust hart in hun woning kunnen leven is het van belang om integraal naar vluchtveiligheid te kijken. Dit hebben wij samengevat in een concept: de keten van brandveiligheid. Hierin is niet het product het uitgangspunt, maar de situatie. Elke woonsituatie is namelijk anders en heeft behoefte aan een andere oplossing.

De zeven stappen van de keten van brandveiligheid:

1. Productontwikkeling
Een goed product begint bij een goede productontwikkeling waar rekening gehouden wordt met brandveiligheid en de behoeftes van de bewoners en beheerders. De norm van een goede rookmelder bestaat uit een slim ontwerp, hoge kwaliteit en hoge testfrequentie. Veiligheid zit in het DNA van het bedrijf en doet geen concessies. 

2. Beleid en advies
Elke woonsituatie is anders en vereist verschillend advies. Ondersteuning en aanbeveling door een ervaren partner die meedenkt vanaf begin tot eind is dan ook ten zeerste aan te raden. Hemmink adviseert jouw woningcorporatie en denkt mee over de best passende oplossing voor jouw situatie.

3. Ontwerp oplossing
Naast de geldige technische oplossing juist aan de huidige wetgeving is de uitvoering van het project ook belangrijk. Wij maken een ontwerp die hulp biedt tijdens de installatie of bij de verantwoording aan derden.

4. Training
Om installateurs en onderhoudsmedewerkers op weg te helpen, verzorgt Hemmink product- en installatietrainingen. Zo weet je zeker dat alle betrokkenen over de juiste kennis beschikken om samen een brandveilige omgeving te creëren.

5. Installatie
De juiste installatie is van groot belang bij het realiseren van een brandveilige omgeving. Stel je eens voor dat een melder te dicht bij het gasfornuis is geplaatst. Nadat de melder meerdere keren vals alarm heeft gegeven, is de bewoner het zat. Uiteindelijk verwijdert hij de melder. Dit soort situaties kunnen leiden tot grote problemen wanneer er wél echt brand- of koolmonoxidegevaar dreigt.

6. Informatie bewoners
Ook bewoners moeten op de hoogte zijn van alle gevaren die brand met zich mee brengen. Een goede voorlichting is essentieel. Bijvoorbeeld door ze te wijzen op de meest voorkomende fouten wat betreft het onderhoud van de producten. Een inhoudelijk goede overdracht aan bewoners moet niet vergeten worden.

7. Onderhoud en vervanging
Door de installatie regelmatig te (laten) controleren en eventuele meldingen te documenteren, heb je altijd zicht op de werking van de melder. Rookmelders moeten iedere 10 jaar vervangen worden. Het is dan aan de beheerder om de keten van brandveiligheid opnieuw te doorlopen.

Meer weten over dit onderwerp? Luister dan hier de podcast over de ‘keten van brandveiligheid’.

Een greep uit ons leveranciersregister

Klaar is Case
Met verduurzaming op hoog niveau is uw project klaar voor veertig jaar...
KiesZon
Van dak naar duurzame energiecentrale ...
Hofmeier I Interim & Consulting
Hofmeier is business partner voor financiële en organisatievraagstukken. Onze missie: organisaties helpen om hun ambities ...