Real-time monitoring van geïnstalleerde rookmelders

Real-time monitoring van geïnstalleerde rookmelders

Gepubliceerd op:

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een voorgenomen wijziging gepubliceerd van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Deze voorgenomen wetswijziging betekent een goede verbetering voor de brandveiligheid in Nederland. Zo is o.a. aangegeven dat vanaf juli 2022 rookmelders ook verplicht worden in de bestaande bouw en is de zorgplicht voor corporaties verder aangescherpt.

Vals alarm
Brandveiligheid is echter veel meer dan het installeren van een goede rookmelder. Het begint uiteraard bij de rookmelder, maar als deze niet op de juist plek hangt biedt deze niet de veiligheid die je ervan mag verwachten. Als je rookmelders op de verkeerde plek hangt, dan komt er geen rook bij. Dat is heel simpel. Of als je de rookmelder dicht bij een badkamer of keuken hangt, dan kan de damp voor een vals alarm zorgen.

Knelpunten
Iedere woning is anders en bij elke situatie moet goed worden gekeken welk type melders  er moeten worden opgehangen en wat de beste plek is. Bij een projectmatige uitrol van rook- en of koolmonoxidemelders is het vanuit de zorgplicht én voor een optimale veiligheid essentieel dat je bij kan houden waar welke melders zijn opgehangen en wat de batterijstatus van de betreffende melders is.

Hemmink is gespecialiseerd op het gebied van brandveiligheid. ‘We zijn kennispartner op het gebied van brand- en koolmonoxideveiligheid in woningen en hebben een regiefunctie in de keten’, legt Jan Nies, productmanager Veilig & Comfortabel Wonen, uit. ‘Door onze ervaring snappen we waar de knelpunten kunnen zitten en waar het mis kan gaan in projecten. Wij helpen deze projecten te stroomlijnen, want dit heeft effect op het uiteindelijke resultaat: de veiligheid van de bewoners.’

Monitoring op afstand
Voor het waarborgen van die veiligheid zijn meerdere oplossingen beschikbaar. Eén daarvan is de SmartLINK  gateway van Ei Electronics. Hiermee heb je real-time inzicht in waar welke melders geplaatst zijn, wanneer er onderhoud nodig is of wat het niveau van de batterij is. Op deze manier kan je het onderhoud van de melders veel efficiënter inrichten. Zodra de monteur onderhoud heeft gepleeft, werkt hij de database eenvoudig bij. Dit levert niet alleen een forse kostenbesparing op, maar ook richting de bewoners een betrouwbare en klantvriendelijke oplossing omdat er achter de voordeur meegekeken kan worden en geen onnodige servicebezoeken nodig zijn.

De SmartLINK gateway monitort ook of er rook, hitte of koolmonoxide gedetecteerd is. Door meldingen (email of SMS) en periodieke rapporten verhoogt de gateway de brandveiligheid van de bewoners en de corporatie voldoet aantoonbaar aan de zorgplicht. Je krijgt tevens een melding wanneer iemand de rookmelder onklaar maakt of verwijderd, bijvoorbeeld na een vals alarm.

Meer informatie vind je op eielectronics.nl


Een greep uit ons leveranciersregister

BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
ATAG Heating
ATAG als uw langetermijnpartner ...
Polygon
Polygon is dé specialist in het schadeherstel en klimaatoplossingen ...