Grote corporaties presteren beter dan kleine

Grote corporaties presteren beter dan kleine

Gepubliceerd op:

Grote corporaties scoren als het gaat om financiële prestaties en toezicht beter dan kleine. Ook op maatschappelijk vlak doen ze zeker niet onder voor kleine corporaties. Hoewel de publieke opinie het tegenovergestelde denkt, toont de Stichting Visitatie Woningcorporatie aan dat grote corporaties het toch echt beter doen.

Recente schandalen rond wanbeleid bij de grootste corporatie van Nederland, Vestia, doen vermoeden dat grote corporaties hun financiën allerminst op orde hebben en dat het toezicht daarop vaak faalt. De Stichting Visitatie Woningcorporatie toont nu juist het tegenovergestelde aan. Grote corporaties, met meer dan 10.000 woningen, scoren gemiddeld een 7,1 voor financiële prestaties terwijl dat bij kleine corporaties een 6,7 is. Voor het bestuur van de corporaties krijgen grote corporaties een rapportcijfer 7, kleine een 6,6. Dat blijkt uit de resultaten van zes jaar visitaties en de analyse van de visitatierapporten. De prestaties liggen dan niet heel ver uit elkaar, duidelijk is wel dat grote corporaties het beter doen dan kleine. Als het gaat om maatschappelijke prestaties, scoren grote en kleine corporaties vrijwel gelijk. Ook dat spreekt een gangbare veronderstelling tegen, namelijk dat grote corporaties minder betrokken zouden zijn bij hun omgeving, de maatschappij, dan kleinere corporaties.

Steeds meer corporaties laten hun maatschappelijke prestaties door een onafhankelijk en extern bureau in beeld brengen, in zogenaamde visitaties. Vooral door de maatschappelijke druk, voelen ze zich geroepen om hun prestaties aantoonbaar en bespreekbaar te maken. Hoewel er nog wel weestand bestaat, zien meer en meer corporaties in dat visitaties hen ook waardevolle informatie kunnen opleveren. Ook gemeenten kunnen er hun voordeel mee doen.

Bron: binnenlandsbestuur.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

RENSON
Gezond en comfortabel binnenklimaat? Onze missie!
Wolters Vastgoedonderhoud BV
Wolters BV is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...
Alvast
Alvast: leegstand in capabele handen. Alvast is een snel groeiende leegstandbeheerder ...