Groot deel corporatiewoningen heeft in 2020 nog geen energielabel B

Groot deel corporatiewoningen heeft in 2020 nog geen energielabel B

Gepubliceerd op:

De helft van de woningcorporaties gaat er van uit dat hun woningvoorraad in 2020 nog niet zal voldoen aan de afspraken uit het Energieakkoord. In het Energieakkoord staat dat sociale huurwoningen over vier jaar gemiddeld een energielabel B moeten hebben. De corporaties lopen achter in hun verduurzamingsslag en gaan dit bij lange na niet halen.

Dat blijkt uit de meest recente Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas. Hierin geven bestuurders van ongeveer 45% van de woningcorporaties in Nederland aan dat hun woningen in 2020 gemiddeld een energielabel C of lager scoren. Ze hebben zich in het Energieakkoord echter gecommitteerd aan een gemiddelde van label B voor de totale woningvoorraad. In de praktijk komen de duurzame renovaties die daarvoor nodig zijn nog onvoldoende van de grond. Veel corporaties krijgen de businesscase simpelweg niet rond en zien dat als het grootste struikelblok. Een regeling als de energie-prestatievergoeding (EPV) kan de investering in duurzame maatregelen aantrekkelijker maken voor de corporaties. De EPV is een maandelijkse vergoeding die corporaties aan de huurder in rekening mag brengen voor woningen met energiebesparende en energieleverende voorzieningen. Voor de huurder vervangt deze vergoeding de energierekening, de corporatie kan vanuit de vergoeding de investeringen in deze voorzieningen financieren. De EPV-regeling is vorige week door de Tweede Kamer aangenomen en kan de komende tijd dus vorm gaan krijgen.

Een deel van de corporaties is wel al op de goede weg. Individueel of binnen landelijke projecten zijn ze hard bezig om installatieconcepten toe te passen die leiden tot bijvoorbeeld een nul-op-de-meter woning. Zo passen ze extra isolering toe in de gevels, ze brengen nieuwe daken aan, compleet met zonnepanelen, en ze voorzien de woningen van led-verlichting en energiezuinige keukenapparatuur en witgoed. Ook wordt er soms een gelijkstroomnet in de woningen aangelegd, ter vervanging van het gangbare wisselstroomnet, waardoor het rendement van de opgewekte elektriciteit enorm verbetert.

Een greep uit ons leveranciersregister

ACQOM Trading B.V.
Bij ACQOM staat onze passie voor innovatie en duurzaamheid centraal ...
PAM Galerij en Balkonverhoging B.V.
Drempels en hoogteverschillen belemmeren ouderen en mensen met een handicap in hun mobiliteit ...
Derbigum Nederland
Derbigum Nederland B.V. is gespecialiseerd in energiebesparende en duurzame dakbedekking ...