Groen licht voor verduurzamingsproject woningcorporatie Ymere

Groen licht voor verduurzamingsproject woningcorporatie Ymere

Gepubliceerd op:

Woningcorporatie Ymere gaat minimaal 8.500 huurwoningen verduurzamen door het plaatsen van ledverlichting en zonnepanelen. De corporatie voert de werkzaamheden niet zelf uit, maar besteedt het werk uit aan een zogenoemde Energy Service Company (ESCo). Ymere stelt in deze constructie haar daken beschikbaar aan dakpartners, die zelf voor de financiering van het project zorgen. De BNG Bank gaf 5 juli toestemming voor de uitvoering van de plannen.

Het is de eerste keer dat een woningcorporatie op zo’n grote schaal gebruik maakt van een ESCo voor ledverlichting en zonnepanelen. Ymere tekende hiervoor in 2016 al een intentieovereenkomst met haar vaste dakpartners Patina en Klomp. De dakpartners onderhouden samen als co-makers de daken van de corporatie. Nadat zonspecialist LENS zich bij de drie partijen aansloot, werkten de vier de plannen gezamenlijk uit.

Integrale aanpak energieverbruik
Binnen het project is speciale aandacht voor de integrale aanpak van het energiegebruik van de huurwoningen. “In complexen waar we zonnepanelen kunnen plaatsen, vervangen we ook meteen de oude verlichting in de gemeenschappelijke ruimte door energiezuinige ledverlichting”, aldus Dory Louwerens, directeur Vastgoedbeheer Ymere. “Dit is ook direct een mooi moment om in gesprek te gaan met onze huurders over hoe ze nog meer kunnen besparen op hun energielasten.”

Financiering
De BNG Bank stelt de aankomende jaren ruim €26 miljoen beschikbaar aan de ESCo om de plannen te verwezenlijken. Leningen vanuit het duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam, de ESCo-partners zelf en de crowdfundingsplatformen Zonnepanelendelen.nl en Greencrowd vullen dit bedrag nog aan. Hierdoor beschikt de ESCo de komende jaren over een investeringsbudget van €35 miljoen.

Gegarandeerd besparen
Door de goedkeuring van BNG Bank kan Ymere op 1 september starten met het beschikbaar stellen van zonnepanelen en de plaatsing van ledverlichting in gemeenschappelijke ruimtes binnen appartementencomplexen. Huurders die zonnepanelen willen huren, sluiten hiervoor een contract af met de ESCo. De ESCo blijft daarbij eigenaar van de geplaatste zonnepanelen, op voorwaarde van Ymere dat de huurders gegarandeerd besparen op de energiekosten. Om deze garantie waar te maken, zetten Ymere en de ESCo-partners onder andere een reservefonds op.

Gezamenlijk verduurzamen
Edwin Klomp, directeur ESCO, is blij met de constructie: “wij zijn blij met deze innovatieve aanpak waarin wij de ruimte krijgen te doen waar we goed in zijn, namelijk het effectief in de markt zetten van zonnepanelen. Zo werken we gezamenlijk aan duurzaamheid en draagt iedereen vanuit zijn eigen kracht bij aan het milieu en betaalbaar wonen.”

Gebiedsgerichte uitrol
Ymere stelt zichzelf het ambitieuze doel om uiteindelijk al haar huurders in aanmerking te laten komen voor zonnepanelen. Om de logistieke uitdaging die uit deze ambitie voortkomt het hoofd te bieden, kiest de corporatie voor een gebiedsgerichte uitrol van het project. Klomp: “We beginnen gericht met een aantal projecten en niet overal gelijk. Dit doen we bewust de kwaliteit te waarborgen en het lang vol te kunnen houden. Het leveren van kwaliteit en het nakomen van de afspraken tussen ESCo, Ymere en de huurders staat voorop. Maar ons doel - zoveel mogelijk woningen van zonne-energie voorzien - gaan we halen.”

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...