Een 54 mm dikke deur: klein verschil, groot resultaat

Een 54 mm dikke deur: klein verschil, groot resultaat

Gepubliceerd op:

Uit de Energiemonitor 2022 blijkt dat 51 procent van de corporatiewoningen in Nederland valt in labelklasse B of gunstiger. Dit betekent dat de er nog een flinke opgave is om de andere 49 procent de komende jaren aan te pakken. Bij de isolatie van de gevel spelen goed isolerende en tochtwerende deuren een belangrijke rol.

Door een bestaande deur met een dikte van 38 mm te vervangen door een deur van 54 mm dik stijgt de isolatiewaarde enorm en neemt de tocht sterk af. Een klein verschil met groot resultaat: het zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie.

De Standaard
De toekomst is duidelijk. Nederland wil energieneutraal zijn in 2050. Geen CO2 uitstoot meer door fossiele brandstoffen. Hier ligt een belangrijke opgave voor de corporaties. Door het isoleren van bestaande woningen en gebouwen wordt de energievraag sterk verminderd. Maar waar moet op onderdeel niveau, zoals deuren, aan worden voldaan om de doelstellingen voor 2050 te halen? Hiervoor heeft de overheid naast de “Standaard” voor de gehele woning ook streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen van een woning opgesteld. Deze streefwaarden zijn bedoeld als een of enkele delen van de woning worden verduurzaamt. Ze geven aan wanneer een enkel bouwdeel (zoals een deur) zeker ‘toekomstbestendig’ is. Zij zijn dan zeer goed geïsoleerd. Isoleren van een bouwdeel naar deze streefwaarde zorgt ervoor dat dit bouwdeel absoluut goed genoeg is geïsoleerd en bij aansluiting op een alternatieve warmtebron niet meer hoeft te worden aangepakt.

Voldoen aan de streefwaarden
Voor nieuwbouwwoningen is de deur van een dikte van 54 mm al meer dan twintig jaar standaard. De overheid heeft deze deurdikte nu ook overgenomen om te kunnen voldoen aan de “Streefwaarden”. De deur moet een minimale u-waarde hebben van u= 1,4W/m2K die ruimschoots wordt behaald bij toepassing van een 54mm deur met HR++ glas en een kaderdichting. In de praktijk worden in bestaande woningen de slecht isolerende 38-mm-deuren nog vaak vervangen door nieuwe, net zo slecht isolerende en slecht tochtwerende 38-mm-deuren dus tijd voor verandering. Terwijl de beperkte meerkosten voor een 54 mm dikke deur in korte tijd worden terugverdiend en de woning daarmee gelijk voldoet aan de doelstellingen voor 2050.

Meerjarig onderhoudscontract
Bij uitbesteding van het meerjarenonderhoud wordt in het prestatiecontract met de VGO-partijen vaak verzuimd om maatregelen voor energielabelverbetering vast te leggen. De “Standaard” geeft daarvoor concrete praktische richtlijnen op bouwdeel niveau. Waar de corporatie mee aan de slag kan. Zonder duidelijke vermelding worden deuren van 38 mm dik teruggeplaatst, terwijl die op de middellange termijn alweer vervangen moeten worden om te voldoen aan de doelstellingen voor 2050 en voor extra kosten zorgen .

Plaatsing in bestaand kozijn
Voor toepassing van een 54-mm-deur zijn aanpassingen van het bestaande kozijn over het algemeen niet nodig. Door de zeer stabiele 54-mm-deur uit te voeren met een kaderprofilering kan de speling tussen de deur en het kozijn goed overbrugd worden en wordt de dichting optimaal. Alleen bij plaatsing in een binnendraaiende situatie - zoals de voordeur - moet specifiek naar de aansluiting aan de onderzijde van de deur gekeken worden.

Isolatieklasse verschaft helderheid
Aan een deur zelf kun je de energetische eigenschappen niet aflezen. Vanaf 2021 is aan de hand van het GND-zekerheidslabel ook de isolatieprestatie van de deur zichtbaar. Door het label met de QR-code, die aan de scharnierzijde van deur is aangebracht, te scannen zie je in één oogopslag alle eigenschappen van de deur.
Door toevoeging van de isolatiewaarde maken we inzichtelijk wat er in de woning is toegepast en of dit voldoet aan de vooraf gestelde eisen. Alle bij GND aangesloten fabrikanten hanteren dit label en maken de isolatieklasse van de deur hiermee voor iedereen zichtbaar. Animatie
GND heeft een speciale animatie ontwikkeld waarin wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om bij vervanging van deuren voor een 54mm deur te kiezen. Bekijk de animatie

Deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel aan de scharnierzijde van de deur. Daarmee zijn naast de isolatieklasse ook de prestaties op het gebied van geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid en de afkomst van de deur te controleren. Meer informatie?
Zie https://gnd.nl/thermische-isolatie/

Een greep uit ons leveranciersregister

Hagemans Vastgoedonderhoud
Hagemans Vastgoedonderhoud staat voor Vitaal Vastgoed. Voor woningen en gebouwen die doen waarvoor ze bedoeld ...
Storax B.V.
STORAX B.V. is al meer dan 40 jaar de meest complete mattenindustrie met productie in Nederland ...
Polygon
Polygon is dé specialist in het schadeherstel en klimaatoplossingen ...