Geluidsoverlast vraagt om de juiste deur

Geluidsoverlast vraagt om de juiste deur

Gepubliceerd op:

Geluidsoverlast is voor bewoners van appartementen een steeds meer voorkomende bron van ergernis. Zeker nu er vaker thuis gewerkt wordt. Maar wanneer is er sprake van geluidsoverlast of hinder? Dit is van verschillende omstandigheden afhankelijk. Hoeveel en wat voor geluid wordt er gemaakt, en wanneer is dit en hoe hinderlijk vinden we dit? Of geluiden hoorbaar zijn hangt niet alleen af van de bouwconstructie maar ook van het achtergrondgeluidsniveau in de omgeving en wanneer het plaats vindt.

Geluidseisen lagen in het verleden op een laag niveau
In het verleden waren de eisen voor akoestische kwaliteit van gebouwen een stuk beperkter dan de eisen die tegenwoordig voor nieuwbouw van toepassing zijn. Gebouwen uit de jaren 60 vallen over het algemeen in de klasse matig en goed, halverwege de jaren 70 zijn deze eisen iets verbeterd en vanaf begin van deze eeuw zijn de kwaliteitsniveaus verder aangescherpt. Zeker in de wat oudere appartementen wordt het burengeluid vanuit trappenhallen en gangen naar de woning vaak als storend ervaren.

Geluid verspreid zich het gemakkelijkst door de lucht
Goede luchtgeluidsisolatie vanuit de trappenhallen en gangen naar de verblijfsruimte- en slaapvertrekken vraagt als eerste om een goede geluidsisolerende deur. Aangezien geluid zich het gemakkelijkste verplaatst door de lucht is het zeer belangrijk om bij de keuze voor een nieuwe deur alle luchtopeningen af te sluiten. Hierbij is het mogelijk om te werken met rubberen dichtingen die geplaatst zijn in de deur of het kozijn en een valdorpel in de onderzijde van de deur. Het toepassen van een veel betere deur met behoud van een matige kierdichting levert nauwelijks een verbetering op en is niet aan te raden. Uiteraard spelen de wand en de aansluiting van het kozijn naar de wand ook belangrijk maar de deur en de dichting speelt de voornaamste rol.

Heldere definities
Geluid is een moeilijke materie. Er is veel verwarring over de gebruikte begrippen, de geluidswaarden en benodigde geluidsisolatie bij het kiezen van een deur. Met eenduidige definities, een klasseindeling, een geluidadviestabel voor de interne geluidsisolatie en een herkenbaar label verstrekt GND helderheid over de mate van geluidwerendheid van een deur en kozijn en helpt het u bij uw keuze voor de juiste oplossing.  Ga voor uitgebreide informatie over de GND-advieswaarden voor de verschillende toepassingen, de begrippen en definities van geluid naar de website van GND, https://gnd.nl/geluidwerend/

Herkenbaarheid
Geluidwerende deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel in de scharnierzijde van de deur. Daarmee zijn eenvoudig de afkomst en prestaties op het gebied geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid van de deur te controleren.

Bijkomend voordeel
Bijkomend voordeel van een goede geluidsisolerende deur is de tochtwering en de mogelijkheid dit te combineren met inbraakwerend hang- en sluitwerk en indien vereist een brand- en rookwerende uitvoering.

GND is de overkoepelende organisatie van toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten. De aangesloten deurenproducenten maken zich samen sterk voor optimale kwaliteit en prestaties van binnen- en buitendeuren, het bevorderen van het vertrouwen tussen fabrikanten en hun afnemers en maatschappelijke thema's als veiligheid en duurzaamheid.

Voor een overzicht van de leden https://gnd.nl/wat-is-gnd/#aangesloten-bedrijven

  

Een greep uit ons leveranciersregister

Inspectus
Specialist in asbest, houtaantasters en kruipruimtes ...
Nu-Swift Brandbeveiliging B.V.
Nu-Swift Brandbeveiliging draagt bij aan een veiliger Nederland door het leveren van een breed pakket van veiligheidsproducten ...
Valprevent BV
Valprevent adviseert, ontwerpt, installeert en onderhoudt valbeveiliging voor de meest uiteenlopende toepassingen ...