GEALAN de pionier: al meer dan 25 jaar proactief streven naar duurzaamheid

GEALAN de pionier: al meer dan 25 jaar proactief streven naar duurzaamheid

Gepubliceerd op:

GEALAN produceert hoogwaardige kunststofprofielen voor ramen en deuren op een grondstofvriendelijke manier die een verantwoord gebruik en milieuduurzaamheid stimuleert. Al meer dan 25 jaar bewijst GEALAN dat dit niet in tegenspraak is met de rentabiliteit van het bedrijf. 

Haar prestaties uit het verleden zijn slechts bedoeld als een halte op haar reis: GEALAN zet aan tot verdere actie in alle mogelijke sectoren. Het doel is om nog efficiënter en duurzamer te worden.

Gerecycleerde materialen gebruiken om grondstoffen en CO2 te besparen
GEALAN begon eind jaren negentig al rekening te houden met recycling in haar productontwikkeling. Het doet dit niet alleen bij het ontwerpen van nieuwe gereedschappen voor de productie van profielen, maar ook bij de productie van de profielen zelf en de recycleerbaarheid van het eindproduct. De producten van GEALAN zijn dus duurzaam ontworpen, van de eerste ontwerpschets tot het recycleerbare eindproduct. Door deze gerecyclede materialen kunnen grote hoeveelheden CO2 worden bespaard: voor elke ton gerecycled materiaal kan ongeveer twee ton CO2 worden bespaard. Om precies te zijn gebruikte GEALAN in 2021 ongeveer 21.500 ton gerecycleerde materialen, wat een CO2-besparing oplevert van ongeveer 43.000 ton in vergelijking met het gebruik van nieuwe materialen.

GEALAN is mede-partner van VKG recycling, een recyclinginitiatief van de branche vereniging VKG. VKG recycling stelt ons in staat gerecycled grondstof van oude ramen te gebruiken voor de binnenkern van onze profielen. GEALAN betrekt deze grondstof al meer dan 25 jaar uit het gesloten kringloopsysteem van de kozijnindustrie. Kunststof van oude ramen wordt zo op een milieuvriendelijke manier hergebruikt in nieuwe, sterk isolerende kozijnprofielen. Nu al is ongeveer 36% van het bij GEALAN gebruikte kunststof gerecycled materiaal - en deze trend groeit. Naast oude ramen wordt bijna 100% van de eigen productieresten van GEALAN teruggevoerd in onze zeer efficiënte recyclingkringloop.

Er ontstaan duurzame productlijnen: S 9000 NL base recycling
Dit jaar is het Nederlandse S 9000 NL base kader aangepast waardoor het nu een recycle kern heeft. Het percentage recycle grondstof schiet dan omhoog per profiel echter nog veel meer in volume aangezien we per jaar met dit profiel 19 keer de wereld rondgaan. Per jaar geeft dit een besparing van 1.500.000 CO2 uitstoot, GEALAN verkleint zijn CO2-footprint, op naar een nog grotere circulariteit met GEALAN!

Energie besparen om de CO2-uitstoot te verminderen
Voor de productie is veel energie nodig. GEALAN heeft al aanzienlijke besparingen kunnen realiseren door een groot aantal maatregelen te nemen: GEALAN bespaart nu ongeveer 100.000 kWH per jaar dankzij de automatisering van haar extrusielijnen. Sinds 2020 worden zowel de administratie van het hoofdkantoor van GEALAN in Oberkotzau als de fabriek in Tanna, Thüringen, volledig voorzien van duurzame energie. Door over te schakelen op groene energie bespaart GEALAN op beide locaties jaarlijks ongeveer 18.000 ton CO2. De ecologische voetafdruk van het bedrijf wordt zo verder verbeterd, aangezien bij de opwekking van groene stroom noch CO2-emissies noch radioactief afval worden geproduceerd.

Meer informatie over duurzaamheid bij GEALAN: https://www.gealan.de/nl/we-create-the-frame/spot-duurzaamheid/


Oude ramen en het eigen productieafval worden versnipperd, gesorteerd en opnieuw verwerkt tot profielen (Foto: GEALAN)


Een greep uit ons leveranciersregister

Smart Twin
Smart Twin helpt met het toekomstbestendig beheer van de vastgoedportefeuille ...
Zig
Digitale oplossingen voor alle woningcorporaties ...
Verweij Houttechniek
Verweij Houttechniek is dé slimme systeempartner voor de zakelijke markt als het om duurzame houten ramen, deuren ...