Eerste woning aangesloten op waterstof

Eerste woning aangesloten op waterstof

Gepubliceerd op:

De eerste woning op waterstof is een feit. De bestaande woning in Delft is medio november aangesloten op een lokaal, ondergronds waterstofnet. Hierdoor kunnen de bewoners hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen. Ze merken geen verschil in gebruik, warmte en comfort ten opzichte van een gewone cv-ketel.

Waterstof is een veelbelovend alternatief voor aardgas, waarvan de levering en prijs momenteel onder druk staan. In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast. De woning is onderdeel van een replica jaren-70 woonblok van het DreamHûs dat op het terrein van fieldlab The Green Village (TGV) van de TU Delft Campus staat.

Het H2@Home project is uniek voor het Europese vasteland. Dat unieke karakter zit in een combinatie van factoren: de waterstof wordt via een ondergronds leidingnet (vergelijkbaar met een aardgasnet) aangevoerd, de woning is bewoond, het gaat om een individuele woonaansluiting en de waterstofleidingen lopen ook door de meterkast en gebruiksruimten van het huis. De testomgeving is dus zeer realistisch. Dat maakt de resultaten extra belangrijk voor het bepalen van de wijze waarop bewoners in de toekomst optimale toegang tot waterstof krijgen.

H2@Home test en onderzoekt er allerlei facetten: Wat is er nodig om veilig en betrouwbaar te installeren? Hoe reageren de leidingen en apparaten op waterstof? Welke eisen moeten in wet- en regelgeving verankerd worden? Enzovoorts. Sensoren in de woning meten onder meer druk en temperatuur en de leidingen worden gecontroleerd op met name trillingen en lekkages. Tevens worden nieuwe modules getest en zullen er incidenteel calamiteitenoefeningen plaatsvinden. De proef wordt in juli 2022 afgerond.

Meer informatie: www.h2athome.nlH2@Home wordt uitgevoerd met ondersteuning vanuit de Waterstof-tenderregeling van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.


H2@Home is een consortium van de volgende partijen: Beute B.V., Enpuls B.V., gAvilar B.V., Het Internethuis, PIA Automation B.V., Aalberts N.V. (Flamco, Comap, HSF, VSH en Henco), Breman Service Rotterdam B.V., Enexis (i.s.m. Stedin en Alliander), Apator Metrix SA, Remeha, The Green Village en DreamHûs.

H2@Home heeft toestemming om een woning van DreamHûs (WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma en de Bewonersraad Friesland) op het terrein van The Green Village op de TU Delft Campus te gebruiken voor haar project. Het gaat om een replica woning uit de jaren zeventig in een blok van drie, waar ook andere experimenten worden uitgevoerd.

Een greep uit ons leveranciersregister

Bruynzeel Keukens
Bruynzeel Keukens: marktleider in keukens op de zakelijke markt ...
Deceuninck nv
Uw partner voor kozijnen en deuren in kunststof en aluminium ...
Zig
Digitale oplossingen voor alle woningcorporaties ...