Europese Gedragscode voor verantwoordelijke huisvesters gelanceerd

Europese Gedragscode voor verantwoordelijke huisvesters gelanceerd

Gepubliceerd op:

Tijdens de viering van Internationale huurdersdag op 6 oktober in Brussel hebben vertegenwoordigers van huurders en verhuurders een `Europese Verklaring voor verantwoordelijke huisvesting' gelanceerd. Ook werd er voor het eerst een prijs uitgereikt aan de beste sociale verhuurders in Europa.

De International Union of Tenants (IUT), de Europese federatie van sociale huisvesters Housing Europe (voorheen Cecodhas) en de Franse huisvesters verenigd in Delphis hebben de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan de European Responsible Housing Initiative. Dit ERHIN, financieel gesteund door de Europese Commissie, heeft een tweeledige overeenkomst geproduceerd.

Het gaat om een vrijwillige overeenkomst over maatschappelijk verantwoord ondernemen (corporate social responsibility) voor sociale huisvesters, inclusief een Gedragscode. Hiermee gaan huisvesters akkoord met een aantal principes voor lange termijn investeringen in sociaal-economische en ecologische duurzaamheid, bouw en renovatie, buurten, personeelsmanagement en eerlijke relaties met belanghebbenden, met name huurders. De gedragscode is inmiddels door 43 sociale Europese huisvesters ondertekend, waaronder uit Nederland door Eigen Haard.

Ten tweede produceerde ERHIN een `Europese Verklaring voor verantwoordelijke huisvesting' die door Europese spelers in de sector wordt ondertekend. Daarmee verklaren zij maatschappelijk verantwoord ondernemen in sociale, publieke en coöperatieve huisvesting te zullen promoten. Ook de Woonbond heeft deze verklaring ondertekend, net als onder andere de Franse en Duitse huurdersbonden, de IUT, de gemeente Wenen en het ministerie voor wonen van Schotland als eerste staat.

Tijdens de viering van de Internationale huurdersdag in Brussel werden niet alleen de Gedragscode en de Verklaring gepresenteerd, maar ook voor het eerst prijzen uitgereikt aan sociale verhuurders die het goed doen op vijf verschillende gebieden. De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard won in de categorie `lokale sociale duurzaamheid' voor hun investeringen in buurten en het versterken van de lokale gemeenschap.

Een greep uit ons leveranciersregister

Sika Nederland BV
Sika oplossingen voor een veilige, gezonde leefomgeving ...
Inspectus
Specialist in asbest, houtaantasters en kruipruimtes ...
Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...