Enthousiasme voor ecologische woonwijk in Nijmegen groot

Gepubliceerd op:

Het plan voor een ecologische woonwijk in Nijmegen krijgt veel bijval. Al 300 bewoners hebben zich aangemeld voor een duurzame woning in de wijk die eind 2013 gereed moet zijn.

Het plan voor een ecologische woonwijk in Nijmegen krijgt veel bijval. Al 300 bewoners hebben zich aangemeld voor een duurzame woning in de wijk die eind 2013 gereed moet zijn.

 

Het ecologische karakter komt onder andere tot uiting in het gebruik van restproducten bij de bouw. Zo wordt hier strobouw toegepast; het bouwen met strobalen die isolerende wanden vormen. Ook zal in de woningen een sterk verlaagd energieverbruik gelden. Dit vanwege een zelfvoorzienende waterhuishouding, waarbij een speciale filter het afvalwater zuivert voor hergebruik. Ook zullen de bewoners gemeenschappelijk gebruik maken van bepaalde voorzieningen, zoals gereedschappen, wasmachines en auto’s. Ook voorziet het plan in biologische land- en tuinbouw en een eigen voedselcoöperatie met een biologische winkel.

 

Het idee van de ecologische woonwijk komt van de burgerinitiatiefgroepen Ecologisch Wonen Arnhem Nijmegen (IEWAN) en Meergeneratie Wonen Nijmegen (MWN).  ) Voor IEWAN ligt het accent op duurzaamheid en ecologisch wonen & werken, terwijl MWN zich meer richt op gemeenschapsvorming en met meer generaties samenwonen en samenwerken. De groepen werken samen met woningcorporatie Talis, gemeente Nijmegen en Grondexploitatiemaatschappij Waalsprong (GEM) om het project te realiseren. Voor de gemeente Nijmegen past dit plan in het streven om in 2032 klimaatneutraal te zijn.

Al meer dan 300 bewoners hebben zich aangemeld voor de ecologische woningen in de sociale huursector en de vrije sector.

 

Bron: Nationale Bouwgids

Een greep uit ons leveranciersregister


Natuurlijke luchtstromen houden uw woning vrij van vocht en schimmels ...

Gevestigd in Goor aan het Twentekanaal zorgen zo'n 150 medewerkers er voor dat Eternit BV iedere dag ...

Zehnder Group Nederland houdt zich sinds jaar en dag intensief en succesvol bezig met uitgekiende oplossingen ...