Duurzame gevelrenovatie 35 woningen aan de Muntmeester in Uden

Duurzame gevelrenovatie 35 woningen aan de Muntmeester in Uden

Gepubliceerd op:

Woningcorporatie Area verhuurt ruim 8.500 woningen en wil dat je hier goed kan wonen, in een prettige omgeving waar bewoners oog hebben voor elkaar. Zo ook aan de Muntmeester in de wijk Uden-Zuid. Als onderdeel van de Resultaatgericht Samenwerken (RGS)-overeenkomst zijn hier de gevels van 24 woningen en 11 appartementen gerenoveerd door Dusol Vastgoedonderhoud. Verweij Houttechniek verving alle kozijnen, ramen en deuren.

Dusol Vastgoedonderhoud verzorgt alle mogelijke werkzaamheden rondom de zorg voor vastgoed. Jan Verstappen, projectleider bij Dusol, vertelt: “Dusol onderhoudt meerdere complexen voor Area onder de hoed van RGS. Aan de Muntmeester is de hele gevel gerenoveerd door het vervangen van de kozijnen, reinigen en impregneren van de gevel en uitvoeren van schilderwerk aan het beton. Ook zijn meteen de waterkerende voorzieningen gerepareerd en hersteld, zodat alles er weer netjes uitziet.”

Krachten bundelen
We spraken ook met Toon van den Brand, projectmanager bij Area, die zich bezighoudt met onderhoud, renovatie en duurzame innovatie: “Wij staan dicht bij onze bewoners en ketenpartners. Samen met hen werken we op een vernieuwende manier aan duurzame woningen in levendige wijken. We weten wat we kunnen én waar anderen goed in zijn. Dus bundelen we de krachten met mensen en organisaties die dezelfde doelen hebben als wij. De methode van Resultaatgericht Samenwerken biedt ons hierbij de continuïteit die we willen.”

Voor het onderhoud aan de 24 woningen en 11 appartementen aan de Muntmeester in Uden werd - in samenwerking met onderhoudspartner Dusol - het complex geschouwd en werden meerdere scenario’s uitgewerkt. Jan vertelt: “Vanuit technisch, financieel, duurzaam én bewonersoogpunt is gekozen voor totale vervanging van de kozijnen met het Lamikon LongLife kozijnsysteem van Verweij.”

Bewuste keus
Toon vult hem aan: “De toepassing van houten kozijnen in onze woningvoorraad is een hele bewuste keus. Onze ambitie is om in 2035 circulair te werken. Dat betekent onder andere dat áls we nieuwe materialen moeten toevoegen, dat we kiezen voor gezonde en eerlijke materialen. Vanzelfsprekend komt het hout aantoonbaar uit duurzaam beheerde bossen en moeten de kozijnen van hoge kwaliteit zijn. Ze gaan lang mee en zijn gedurende de levensduur aanpasbaar. Bewoners kiezen zelf ook graag voor hout. Het ziet er veel fraaier uit.”

Bewoners enthousiast
De bewoners hebben het resultaat van tevoren kunnen bekijken in de proefwoning. Jan vertelt: “Je kunt in een proefwoning goede voorlichting geven en de bewoners meenemen in het verhaal achter de renovatie. Ze worden enthousiast en hebben begrip voor de benodigde werkzaamheden: het resultaat is dat - ook voor de bewoner - telt. Maar de overlast was minimaal, ondanks dat de hele voor- én achtergevel voorzien is van nieuwe kozijnen, ramen en deuren.”

“Het mooie aan het maken van een proefwoning is bovendien dat we aan de voorkant van het project al veel leren over de producten, het proces en de planning. Hieruit is onder andere gebleken dat we met de montageploeg van Verweij alle kozijnen per woning in één dag konden vervangen, inclusief aftimmeren en afkitten.” Elke woning is vervolgens uniek ingemeten en de kozijnen zijn pasmaat en kant-en-klaar geproduceerd.

Energie verlagen
De Lamikon LongLife kozijnen- en ramencollectie is gemaakt van naaldhout, dat goede isolerende eigenschappen heeft. Daarbij zijn alle kozijnen, ramen en deuren voorzien van HR++-glas. Voor de voordeur is gekozen voor een geïsoleerde plaatdeur. Toon licht deze keuzes toe: “Een van onze duurzaamheidsthema’s is ‘energierijk en mobiel’. Onderdeel daarvan is dat we onze energiebehoefte zoveel mogelijk beperken. Daarom kiezen we voor producten met hoge isolatiewaarden. Zo houden we wonen comfortabel en betaalbaar voor iedereen.”

Minder onderhoud
Doordat de Lamikon LongLife kozijnen, ramen en deuren worden voorzien van gepatenteerde flexibele epoxyverbindingen en Woodstone afdekprofielen, wordt de betrouwbaarheid verhoogd en onderhoudscyclus verlengd. Toon: “Dit is voor ons heel interessant. Houtrot krijgt geen kans en we hoeven minder vaak terug voor onderhoud en schilderwerk aan de kozijnen. Het heeft een gunstig effect op de exploitatiekosten van het complex. Tegelijkertijd verhoogt het de bewonerstevredenheid, omdat we minder vaak hoeven te komen.”

Jan sluit af: “Het project is goed gelopen. We hebben geen één dag verlies gehad in de planning. En alles is naar tevredenheid uitgevoerd. Op naar het volgende werk met elkaar.”

Klik hier voor foto’s van dit project.

Een greep uit ons leveranciersregister

Itho Daalderop
Itho Daalderop staat voor innovatieve producten en systemen, die een bijdrage leveren aan een comfortabel ...
Total Wall
Onze passie is het mooi en duurzaam herstellen van gevels en panden ...
BOB-KOB Opleidingen
BOB Opleiding, Training en Advies is hét opleidingsinstituut voor kaderfunctionarissen en management in de bouw ...