Duurzaam renoveren met een Solar groendak

Duurzaam renoveren met een Solar groendak

Gepubliceerd op:

Volgens het klimaatakkoord moet de gebouwde omgeving in Nederland in 2050 CO2-neutraal zijn. Ook mogen er per 2030 geen woningen met het label E of lager worden verhuurd en wil de corporatiesector gemiddeld label B gaan realiseren. Daarbij komen de gevolgen van de energiecrisis en een steeds strengere regelgeving. Als woningcorporatie kun je niet bij de pakken neerzitten, maar stap voor stap beginnen met verduurzamen van de woningvoorraad.

Van nutteloos dakoppervlak tot volwaardige aanwinst
Het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met een groendak, een zogenaamd Solar groendak, kan hierbij helpen en wordt er optimaal gebruik gemaakt van voorheen onbenut dakoppervlak. Met deze eenvoudig te installeren oplossing creëer je als woningcorporatie een win-winsituatie:
  1. Rendementsverhoging
    Groene daken en zonnepanelen hebben voordelen voor het klimaat én de portemonnee, maar als je beide combineert worden het er meer. Zo houdt een groendak niet alleen het dak en de omgeving koel, maar verhoogt hierdoor ook het rendement van de zonnepanelen, wat een positief effect heeft op de energieopwekking. Een bijkomend voordeel is dat met het plaatsen van een groendak onder zonnepanelen zowel de dakbedekking als de panelen langer meegaan.
  2. Hogere bewonerstevredenheid
    Een groendak draagt bij aan comfortabel wonen en een prettigere leefomgeving. De vegetatie op het dak zuivert de lucht van fijnstof en CO2. Daarnaast heeft het een verkoelend en geluiddempend effect op de omgeving. Dat eerste wordt steeds belangrijker nu er elk jaar meer hittegolven plaatsvinden. De airconditioner hoeft dan minder hard te draaien, iets dat de bewoner terugziet in zijn energieverbruik. Ook heeft groen een positief effect op het welzijn van bewoners: zo is men minder gestrest en kan men zich beter focussen.
  3. Verbeterde biodiversiteit
    Ten derde wordt met een Solar groendak de lokale biodiversiteit actief gestimuleerd. Het groendak trekt insecten en vogels aan en vormt daarmee een stapsteen naar andere groene plekken binnen de bebouwde omgeving.
Praktijkvoorbeeld: Jutphaas Wonen in Nieuwegein
Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan is het project van woningcorporatie Jutphaas Wonen in Nieuwegein. Op dit project ligt een Sempergreen Solar Sedumdak van 2.500 vierkante meter met 378 zonnepanelen. Het Solar groendak is in de winter van 2020-2021 geïnstalleerd binnen de Postcoderoosregeling (nu de SCE regeling). Hiervoor is zonnecoöperatie GW Zonnestroom opgericht. De huurders ontvangen 15 jaar lang een korting op de energiebelasting dankzij het opwekken van schone energie. De jaaropbrengst van GW Zonnestroom in 2021 was 144.000 kWh stroom, dat is een reductie van 66.000 kg CO2-uitstoot.

Op andere projecten waar groene daken zijn gecombineerd met zonnepanelen neemt Jutphaas Wonen de aanschaf van de zonnepanelen voor eigen rekening. “Hierdoor hebben we geen toestemming nodig van de huurder wat resulteert in een snelle en efficiënte aanpak en realisatie van duurzame projecten.” – aldus Frans Bouwman, projectleider Vastgoed Jutphaas Wonen.

Ook de esthetische waarde van de groendaken spelen een rol. De bewoners die uitkijken op de lager gelegen Solar Sedumdaken zijn blij met het uitzicht. “Soms krijgen we foto’s van bewoners toegestuurd waarmee ze laten zien hoe blij ze zijn met hun uitzicht.”

Meer informatie
Wilt u weten hoe u met een Solar groendak uw woningvoorraad kunt verduurzamen? Neem dan contact op met Sempergreen.


Een greep uit ons leveranciersregister

Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
BoFloor B.V.
Dé groothandel voor Verenigingen van Eigenaren ...
Aalberts hydronic flow control
Wij bieden succesvolle en innovatieve oplossingen voor o.a. woningbouw, utiliteitsbouw en duurzame energie ...