Label B? Voor (bijna) hetzelfde geld heb je een energieneutrale woning

Label B? Voor (bijna) hetzelfde geld heb je een energieneutrale woning

Gepubliceerd op:

De woningvoorraad van corporaties moet in 2020 gemiddeld energielabel B zijn. Een flinke opgave en een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook veel voordeliger om label B-woningverbeteringen over te slaan en direct naar Nul-op-de-Meter (NoM) te gaan. 

Hiervoor is maar een kleine extra investering nodig, terwijl je via de Energieprestatievergoeding (EPV) een flinke additionele kasstroom genereert. Meer comfort voor je huurders, een hoger rendement op je investering en nu al voldoen aan de duurzaamheidseisen van 2050. Waarom zou je het eigenlijk niet doen als corporatie?

Ons Nul-op-de-Meter (NoM)-concept komt voort uit de Green Deal Stroomversnelling. Het resultaat is een huis dat bijna geen onderhoud nodig heeft en gegarandeerd evenveel (of zelfs meer) energie opwekt als het gebruikt. En hoe wordt dat betaald? Met het geld van de oude energierekening. Hierdoor krijgen bewoners een beter huis, terwijl hun woonlasten gelijk blijven. Het bedrag van de oude energierekening gaat na de renovatie naar de corporatie.

Lagere renovatiekosten door standaardisatie
Ons NoM-concept is gebaseerd op de meest voorkomende woning in Nederland. Rijtjeshuizen gebouwd tussen 1960 en 1980. De renovatiekosten hiervan hebben we in vijf jaar tijd flink terug weten te brengen tot iets meer dan € 70.000 een beetje afhankelijk van de wensen van onze opdrachtgevers. Hoe hebben we dat aangepakt? Door onze bouwmethodes en materiaalgebruik continu tegen het licht te houden en steeds verder te verbeteren en te standaardiseren. Zo fabriceren we de nieuwe voor- en achtergevel en dak prefab in onze fabriek. We gebruiken hiervoor geen houten skelet meer, maar een volledig afgewerkte kunststof wand waarin alle isolatie en minerale strips verwerkt zijn. Ook bijvoorbeeld zonnepanelen en installaties worden goedkoper en presteren steeds beter.

Op naar 60.000 euro per woning
In onze werkprocessen voeren we continu innovatie en standaardisatie door. Om werkzaamheden optimaal op elkaar af te kunnen stemmen, werken we samen met vaste partijen. De renovatie delen we in drie bouwstromen op en voeren we met kleine teams in treintjes uit. Nul-op-de-Meter wordt hierdoor steeds meer lopende band werk. En dat zorgt ervoor dat een renovatie niet alleen steeds goedkoper wordt, maar ook minder lang duurt (nu 10 dagen) en overzichtelijker is voor de bewoner. En de kosten gaan verder omlaag. Want schaalgrootte leidt tot verdere standaardisatie en procesverbetering. Hierdoor komen we naar verwachting in de nabije toekomst uit op renovatiekosten van zo’n 60.000 euro per woning.

Goed voor milieu, huurder én corporatie
De Nederlandse klimaatdoelstelling maakt grootschalige renovatie van de woningvoorraad nodig. Renoveren naar Nul-op-de-Meter betekent weliswaar een iets hogere investering, maar ook een hoger rendement (5,25%) en veel lagere onderhoudskosten. Door de langere exploitatieduur van 40 jaar met hogere kasstroom door EPV ontstaat zelfs een nóg beter rendement. Kortom, direct kiezen voor Nul-op-de-Meter is goed voor het milieu, goed voor de huurder, en – last but not least – goed voor de corporatie!

Een greep uit ons leveranciersregister

ALUTHERM Heating
Specialist in grote hybride systemen van 170kW tot 1500kW en gasgestookte CV-ketels van 170kW tot 2200kW ...
Tonzon
Effectieve én duurzame isolatie van TONZON ...
PAM Galerij en Balkonverhoging B.V.
Drempels en hoogteverschillen belemmeren ouderen en mensen met een handicap in hun mobiliteit ...