Bij transformatie gaat het om de context

Bij transformatie gaat het om de context

Gepubliceerd op:

“Je kunt niet zomaar een gebouw met een bepaalde functie transformeren naar een andere functie. Het gaat om de context waarin dat gebouw staat. Stel, je wilt een kantoor ombouwen tot woningen en het kantoor staat langs de rijksweg in een monofunctionele kantooromgeving, wil daar iemand wonen?” vertelt Mark Plaisier, directeur bij Dura Vermeer Van Ieperen.

Bij een transformatie komt veel kijken, bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving. Voor een woningcomplex zijn andere regels van toepassing dan voor een kantoorgebouw. Voldoet het gebouw aan de regels die voor de nieuwe functie benodigd zijn, zoals op het gebied van brandveiligheid en vluchtroutes? Daarnaast zijn andere aspecten belangrijk. Kan het bestaande gebouw zo worden aangepast dat de gewenste functionaliteit wordt geboden. Is er een buitenruimte, is de juiste ontsluiting en logistiek in het gebouw te realiseren?

Dura Vermeer vindt het belangrijk om over alle aspecten na te denken als het gaat om transformatie. Wij denken mee over de techniek, context, kosten en realisatie. Een goed voorbeeld hiervan is het voormalige verzorgingscomplex EOKS (Elisabeth Otter-Knoll Stichting) in Amsterdam. “Wij doen daar alles. We transformeren niet alleen maar renoveren ook een deel in bewoonde staat en bouwen er zelfs een heel nieuw gebouwdeel aan”, vertelt Plaisier. Bij het project EOKS transformeren de voormalige zorgeenheden naar seniorenappartementen, waarmee we faciliteren dat ouderen zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast is er voor een deel studentenhuisvesting gerealiseerd. De studenten kunnen op die manier weer hulp bieden aan de ouderen. Alle appartementen worden energiezuiniger waarbij het comfort qua klimaat en functionaliteit wordt verbeterd. Een transformatieproject in de meest brede zin van het woord.

Bij Dura Vermeer voeren we transformaties zo duurzaam mogelijk uit. Een gebouw gaat er altijd op vooruit. Kantoorrenovatie en -transformatie zien wij dan ook als de toekomst. Het is ons doel om de komende jaren gebouwen van voldoende kwaliteit een upgrade te geven, zodat deze gebouwen weer voldoen aan de wensen en behoeften van gebruikers van nu.

Een greep uit ons leveranciersregister

Flynth
Flynth is de grootste advies- en accountantsorganisatie voor het MKB ...
Zegwaard Rioolbeheer
Zegwaard Rioolbeheer werkt voor verschillende woningcorporaties onder het concept ...
Panasonic Netherlands
Kies voor verwarming, warm tapwater, warmtepompen, airconditioning, chillers en koel- vriessystemen van Panasonic ...