Druk op sociale huurmarkt stijgt

Druk op sociale huurmarkt stijgt

Gepubliceerd op:

De druk op de sociale huurmarkt neemt weer toe. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Sociale Huurmonitor. Woningzoekenden zijn actiever op de sociale huurmarkt, de slaagkans neemt af en gemiddelde wachttijd neemt toe.


Cijfers over de sociale huurmarkt uit het vierde kwartaal van 2013 werden vergeleken met zowel van een jaar ervoor, als de eerdere kwartalen in 2013. Het aantal actieve woningzoekenden is ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012 weliswaar met 5 procent afgenomen, maar vergeleken met de eerste drie kwartalen in 2013 neemt het weer toe. Ook is te zien dat het aantal verhuringen in het afgelopen kwartaal lager ligt dan ervoor, waaruit kan worden afgeleid dat het aanbod wat is gedaald.

Hoewel de slaagkans bijna 10 procent toenam ten opzichte van een jaar eerder, is deze dit kwartaal gedaald ten opzichte van de voorgaande kwartalen. De gemiddelde wachttijd nam met 3,1 maanden toe. Dit betekent dat het voor woningzoekenden moeilijker wordt om een woning te vinden. Tegelijkertijd nam de tijd dat een woningzoekende rondkijkt voor een woning af met 1,1 maand.

Inzicht in landelijke ontwikkelingen
De cijfers in de Sociale Huurmonitor zijn afkomstig van WoningNet Onderzoek & Advies en zijn gebaseerd op ontwikkelingen uit achttien woonruimteverdeelgebieden verspreid over heel Nederland. De Sociale Huurmonitor geeft daardoor inzicht in de landelijke ontwikkelingen. Meer weten? Download de indicatoren.

Over de Sociale Huurmonitor
De Sociale Huurmonitor brengt op basis van de belangrijkste indicatoren de veranderingen bij huurders en woonruimtes in beeld. Het instrument is een initiatief van WoningNet en CorporatieNL. Deze partijen werken samen om de ontwikkelingen in de sociale huursector inzichtelijk te maken. Voor meer informatie of een uitgebreidere analyses neemt u contact op met WoningNet Onderzoek en Advies.

Een greep uit ons leveranciersregister

Inventum Technologies
Veilig en vertrouwd. Dat is de zekerheid die Inventum biedt. Van boilers tot warmtepompen, voor nu en de toekomst. 
Oskam Groep
Full service dienstverlener voor sloopwerken, asbestverwijdering, bodemsanering en infrastructurele werkzaamheden ...
Hagemans Vastgoedonderhoud
Hagemans Vastgoedonderhoud staat voor Vitaal Vastgoed. Voor woningen en gebouwen die doen waarvoor ze bedoeld ...