Effectieve bescherming voor balkons en galerijen

Effectieve bescherming voor balkons en galerijen

Gepubliceerd op:

Balkon- en galerijvloeren moeten tegen een stootje kunnen. Ze hebben te maken met intensief gebruik én met de invloed van het grillige Nederlandse weer. Bovendien zijn ze van belang voor het behoud van de waarde van vastgoed. Harry Thijssen is business development manager Disbon (de productlijn voor vloercoatings) bij verffabrikant Caparol en expert op het gebied van bescherming van vloeren en andere betonconstructies. We vroegen hem wat de belangrijkste aandachtspunten zijn op het gebied van het beschermen van balkon- en galerijvloeren.

Vloeren zijn er in vele soorten en maten. Wat is zo bijzonder aan balkon- en galerijvloeren?
“De elementen die aan de buitenkant van een gebouw zichtbaar zijn en gebruikt worden, bepalen een belangrijk deel van de uitstraling. De waarde van woningen en andere gebouwen hangen samen met comfort, sfeer en veiligheid. Er worden dus hoge eisen gesteld aan balkons en galerijen. De coating van een balkon- of galerijvloer moet bescherming bieden, maar ook veiligheid. Zo moet het oppervlak niet te glad zijn en tegelijkertijd makkelijk en goed te reinigen zijn. Bestand tegen weersinvloeden, maar ook onderhoudsvriendelijk. Er zijn dus heel veel verschillende elementen die bepalen wat de juiste afwerking is voor een balkon- of galerijvloer.”

Wat zijn de grootste bedreigingen voor een balkon- of galerijvloer?
“Bescherming van de ondergrond is natuurlijk het belangrijkste, maar dit is een ruim begrip. Een coating moet dan ook vooral veelzijdig zijn en bijvoorbeeld beschermen tegen mechanische belasting, tegen het indringen van water, tegen weersinvloeden én tegen het effect van strooizout. Soms moet de coating zelfs elastisch zijn om het werken of bewegen van de ondergrond te kunnen opvangen.”

Tijdens werkzaamheden kan vaak geen gebruik gemaakt worden van de vloer. Is dat niet heel lastig voor bewoners?
“Een galerijvloer coaten is een hele klus. Maar de bewoners willen wél weer snel naar binnen kunnen. Soms kan dat met behulp van loopvoorzieningen, maar vaak is het beter om te kiezen voor een systeem dat al na korte tijd weer beloopbaar is. Er was daarom een duidelijke vraag vanuit de markt naar een kwalitatief hoogstaand vloercoatsysteem wat snel weer droog is, om zo de overlast voor bewoners te beperken. Dit is mogelijk met het sneldrogende Disbon A326 vloercoatsysteem van Caparol. Hiermee is binnen één dag een compleet vloersysteem aan te brengen. Bovendien is dit duurzame systeem minder milieubelastend, oplosmiddelvrij en reukarm.”

Welke voordelen heeft dit systeem voor de opdrachtgever?
“Een kwalitatief hoogstaand en slim toegepast systeem levert op de lange termijn áltijd voordeel op. In de eerste plaats in de vorm van een lange levensduur én een langere onderhoudscyclus. Het systeem heeft slechts een geringe geurbelasting, wat voor minder klachten van bewoners zal zorgen. Bovendien hoeven er geen loopvoorzieningen geplaatst te worden, wat een flinke kostenbesparing kan opleveren. Dankzij de speciaal ontwikkelde primer A320 is de gehele vloerafwerking binnen één systeem aan te brengen. Het systeem kan ook nog eens snel geleverd worden wat wachttijden voorkomt.”

Bent u geïnteresseerd in sneldrogende vloercoatings of wilt u meer weten over andere vloerafwerkingen, kijk dan op de Caparol website.

  

Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Loodgieters
Breijer biedt u alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden. We renoveren bitumen en zinken dakbedekkingen ...
BoFloor B.V.
Dé groothandel voor Verenigingen van Eigenaren ...
Schöck Nederland b.v.
Schöck biedt producten en systemen voor de toekomst ...