Zonnepaneel vrijwel net zo populair als daktuin!

Zonnepaneel vrijwel net zo populair als daktuin!

Gepubliceerd op:

Het zonnepaneel groeit nog steeds in populariteit in Nederland. In 2021 zijn er maar liefst ruim 155.000 m2 aan daken met zonnepanelen bijgekomen, bijna net zoveel als de toename van groendaken: ruim 160.000 m2. DAKMERK, hét kwaliteitskeurmerk voor het platte dak, registreert sinds 2016 de cijfers over multifunctionele platte daken (MF daken).

Dit zijn daken die naast hun kerntaak - bescherming tegen weersinvloeden zoals wind en regen - nog één of meer taken vervullen. De trend om een dak te gebruiken als locatie voor zonnepanelen zet, na de onstuimige groei in 2020, verder door in 2021, dit ondanks de verminderde productie door corona.

Multifunctioneel gebruik
Het multifunctionele gebruik van platte daken wordt steeds gewoner. Niet eerder lag het aantal vierkante meters daken met zonnedaken zo dicht bij dat van de groendaken. Parkeerdaken lijken de laatste twee jaar weer wat aan populariteit te verliezen.

Ondanks het feit dat er relatief goed kon worden doorgewerkt in de bouw, heeft corona uiteraard een dempende invloed gehad op de productiviteit in 2021.

Groendaken
Groendaken zijn daken met beplanting erop. Hierbij kan het gaan om een simpel mos/sedum dak, maar er worden ook hele tuinen aangelegd compleet met bomen. In beide gevallen leveren zij een wezenlijke bijdrage aan de verduurzaming en aan het behalen van klimaatdoelstellingen.

Groendaken zorgen voor meer biodiversiteit, dragen bij aan een betere luchtkwaliteit en een betere leefomgeving voor mens en dier. Daarnaast vangen zij water op bij stortbuien, wat het riool op piekmomenten ontlast. Groendaken zorgen ook voor isolatie van het dak: de beplanting en het laagje grond zorgen ervoor dat er minder warmte uitstroomt, maar vooral dat de zon niet rechtstreeks op het dak kan schijnen, waardoor er minder hitte ontstaat, zowel in het gebouw als in de directe omgeving.

Energietransitie
Het minder afhankelijk zijn van gas en olie als energiebron is urgenter dan ooit. De klimaatverandering gaat veel sneller dan aanvankelijk gedacht en de gevolgen daarvan zijn in ons land al een paar jaar duidelijk merkbaar. Overstromingen, hevige stormen en droogte: de klimaatverandering wordt nu al merkbaar.

De Russische agressie in Oekraïne heeft pijnlijk duidelijk gemaakt hoe gevaarlijk het is om zo afhankelijk te zijn van buitenlandse olie en gas. En Gronings gas is om begrijpelijke redenen ook geen aantrekkelijk alternatief.

Daarom is het een zeer welkome trend dat steeds meer zonnepanelen op daken worden geplaatst. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee!

Kwaliteit
Bij dit soort daken zijn de deskundigheid en professionaliteit van de dakaannemer cruciaal. Essentieel is immers dat het dak kwalitatief goed is en geschikt voor het aanbrengen van groen of zonnepanelen. Want het moet het extra gewicht kunnen dragen en in alle omstandigheden gegarandeerd waterdicht blijven.

Voor optimale zekerheid over zowel de kwaliteit van het dak als over de garanties op het dak en alles wat erop komt kiezen steeds meer opdrachtgevers voor een DAKMERK dakaannemer. De voordelen zijn duidelijk. Als opdrachtgever bent u:
  • Verzekerd van een kwaliteitsdak
  • Verzekerd van eindinspectie door een onafhankelijk keuringsinstituut
  • Verzekerd van 10 jaar garantie op waterdichtheid van de dakbedekking
  • Verzekerd van het verwijderen en opnieuw aanbrengen van de op het dak aangebrachte zaken
  • Verzekerd van garantie, zelfs als in het ergste geval de betrokken DAKMERK dakaannemer failliet zou gaan
Meer informatie en een overzicht van alle bij ons aangesloten dakaannemers vindt u op www.dakmerk.nl.


Een greep uit ons leveranciersregister

BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
Weikhoplex
De nieuwe generatie dak- en gevelprofielen ...
Nijver
Slim investeren in uw woningbezit op basis van echte cijfers ...