Groei multifunctioneel dakgebruik zet stevig door

Groei multifunctioneel dakgebruik zet stevig door

Gepubliceerd op:

DAKMERK, hét kwaliteitskeurmerk voor het platte dak, registreert sinds 2016 cijfers over multifunctionele platte daken (MF daken). Dit zijn daken die naast hun kerntaak - bescherming tegen weersinvloeden zoals wind en regen - nog één of meer taken vervullen. De trend om een dak multifunctioneel te gebruiken zet in 2020 fors door. Met name daktuinen waren zeer gewild in 2020. Het aantal vierkante meters aan energiedaken groeide het hardst en verdubbelde maar liefst ten opzichte van een jaar eerder.Groendaken
De groei van het aantal vierkante meters groendak zet ook in 2020 stevig door. Onder een groendak worden niet alleen daktuinen verstaan, maar ook natuurdaken, sedumdaken en daken die in combinatie met het groen water opvangen. De bij DAKMERK aangesloten dakaannemers realiseerden gezamenlijk 195.000 m2 groendak. Een toename van ruim 15% ten opzichte van een jaar eerder.

Duurzaam
Groendaken kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan verduurzaming en aan het behalen van klimaatdoelstellingen. Natuurdaken zorgen voor meer biodiversiteit en gaan zo het uitsterven van bijen en vlinders tegen. Groen op het dak draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en een betere leefomgeving voor mens en dier. Daarnaast vangt het water op bij stortbuien waardoor het riool op piekmomenten ontlast wordt.

Energiedaken
Opmerkelijk is ook de spectaculaire stijging van het aantal vierkante meters waar zonnepanelen op worden geplaatst. In de periode 2018 – 2019 zagen we nog een daling van het aandeel energiedaken,  na een forse stijging in 2017. In 2020 wordt een indrukwekkende inhaalslag gemaakt, waarbij het oude record uit 2017 ruimschoots overtroffen wordt. Liefst 165.000 m2 dakvlak gemaakt door de DAKMERK dakaannemers is voorzien van zonnepanelen, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2019.

Kwaliteit
Bij dit soort daken zijn de deskundigheid en professionaliteit van de dakaannemer cruciaal. Essentieel is immers dat het dak goed is en geschikt voor het aanbrengen van groen, want het moet het extra gewicht kunnen dragen en gegarandeerd waterdicht blijven.

Voor optimale zekerheid over zowel de kwaliteit van het dak, als over de garanties op het dak en alles wat erop komt, kiezen steeds meer opdrachtgevers voor een DAKMERK dakaannemer. De voordelen op een rij:
  • Verzekerd van een kwaliteitsdak
  • Verzekerd van eindinspectie door een onafhankelijk keuringsinstituut
  • Verzekerd van 10 jaar garantie op waterdichtheid van de dakbedekking
  • Verzekerd van verwijderen en opnieuw aanbrengen van de op het dak aangebrachte zaken
  • Verzekerd van garantie, zelfs als de DAKMERK dakaannemer in gebreke blijft
Meer informatie en alle bij ons aangesloten dakaannemers vindt u op www.dakmerk.nl.

Een greep uit ons leveranciersregister

IVVD Opleidingscentrum / Studio
IVVD is een onafhankelijk kennisplatform én innovatieve opleidingspartner voor organisaties en medewerkers ...
Zelfstroom
Bij Zelfstroom geven we al sinds 2014 energie om de energietransitie te versnellen ...
Unilin Insulation B.V.
UNILIN is al vele jaren een begrip in de bouwwereld en een grote Europese speler als het gaat om pasklare oplossingen ...