Corporaties sterk genoeg voor hulp Vestia

Corporaties sterk genoeg voor hulp Vestia

Gepubliceerd op:

Het merendeel van woningcorporaties is financieel sterk genoeg om te investeren en geld te lenen. Zo zouden zij goed in staat zijn om hun noodlijdende collega Vestia te helpen, bijvoorbeeld door huizen en projecten van de corporatie over te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.  

 

De Volkskrant onderzocht 22 grote verhuurders die zijn verenigd in De Vernieuwde Stad. Samen bezitten ze 700 duizend sociale huurwoningen in grote Nederlandse steden, ruim een derde van het totaal. Van de 22 corporaties bleken er 19 financieel in staat om flink te investeren in sociale woningbouw en ook om geld te lenen voor nieuwbouw. Domijn uit Enschede blijkt er in het onderzoek het best voor te staan. Alleen Wonen in Limburg en De Key in Amsterdam het slechtst. 

De Volkskrant noemt de resultaten van het onderzoek opvallend, omdat uit uitlatingen van de corporaties blijkt dat het vrijwel overal kommer en kwel is. Ook gemeenten lieten weten moeite te hebben corporaties te vinden die de tientallen stilliggende bouwprojecten van Vestia over kunnen nemen. Voor de 15 duizend woningen die Vestia wil verkopen om van de schulden af te komen, staan de collega's ook niet in de rij.

Uit navraag bij corporaties komt de Volkskrant aan twee argumenten. Een deel van de corporaties geeft aan zich voorzichtig en terughoudend op te stellen omdat de investeringsruimte de komende jaren verwacht wordt af te nemen. Een ander deel voelt zich moreel verplicht Vestia te helpen en de bouwprojecten voortgang te geven, maar is er nog niet uit met de rekensommetjes of krijgt niet voldoende duidelijkheid van Vestia zelf.

 

Bron: volkskrant.nl

 

Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit...
ista Nederland B.V.
ista Nederland is marktleider en gespecialiseerd in het meten en afrekenen van het individuele...