Corporaties bouwen minder onrendabel

Corporaties bouwen minder onrendabel

Gepubliceerd op:

Sinds 2010 bouwen woningcorporaties met een kleinere onrendabele top dan daarvoor. Een onrendabele top betekent dat woningcorporaties minder huur ontvangen voor de woning dan het kost om de woning te bouwen, onderhouden en beheren.

In het rapport `Rendabel sociaal bouwen' van onderzoeksbureau RIGO is te lezen dat de hoogte van de onrendabele top gedaald is van 100.000 euro per nieuw gebouwde woning in 2010 tot 71.000 in 2013. De belangrijkste oorzaak is dat de huuropbrengsten harder zijn gestegen dan de stichtingskosten. Vooral de bouw zelf is goedkoper geworden, de grondprijzen niet. Corporaties bouwden de afgelopen jaren kleinere en minder luxe woningen en standaardiseerden steeds vaker de bouw.

De onderzoekers signaleren ook een verschuiving in het soort woningen dat corporaties bouwen: meer eengezinswoningen en minder appartementen. Ook de doelgroep is veranderd de afgelopen jaren. Corporaties bouwen meer voor senioren en starters en minder voor gezinnen. De aanvangshuren zijn gestegen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Derbigum Nederland
Derbigum Nederland B.V. is gespecialiseerd in energiebesparende en duurzame dakbedekking ...
Storax B.V.
STORAX B.V. is al meer dan 40 jaar de meest complete mattenindustrie met productie in Nederland ...
PAO Techniek en Management
Postacademisch onderwijs voor technisch professionals ...