Compacte ontgasser tegen corrosie, vervuiling en uitval

Compacte ontgasser tegen corrosie, vervuiling en uitval

Gepubliceerd op:

De VacuStream van Flamco voorkomt problemen bij kleinere lagetemperatuursystemen.

Dankzij de energietransitie worden lagetemperatuursystemen steeds meer toegepast. Een minpunt van lagetemperatuursystemen is kwetsbaarheid: luchtbelletjes veroorzaken op den duur corrosie en biofilm waardoor leidingen verstoppen.

Het energieverbruik neemt dan toe terwijl het comfort en de levensduur van het systeem afnemen. Daarom hebben de engineers van Flamco op basis van hun expertise en ervaring met lucht- en vuilafscheiding nu ook een ontgasser voor kleinere lagetemperatuursystemen ontwikkeld: de VacuStream. Het compacte apparaat is met name geschikt voor kleinere systemen en maakt (chemisch) spoelen overbodig.

Steeds meer woningen worden verduurzaamd door ze uit te rusten met vloerverwarming, al of niet in combinatie met een warmtepomp. Het rendement van deze duurzame investeringen gaat deels teniet doordat gassen in het systeem een optimale belemmeren. Vervuiling van lage temperatuursystemen is een sluipend proces.

Corrosie en biofilm verstoppen leidingen
Door corrosie en de aangroei van biofilm door aanwezigheid van zuurstof, verstoppen de leidingen en slijt de installatie sneller. Het opwarmen duurt langer (minder thermische overdracht), er ontstaan koude zones (afname comfort) en het systeem kan zelfs uitvallen.
Doorspoelen was tot nu toe de enige (tijdelijke) remedie, maar voorkomen is beter, goedkoper en duurzamer dan genezen.

VacuStream ontgast lage temperatuursystemen
Conventionele luchtafscheiders werken minder goed bij lage temperaturen. Vacuüm-ontgassers zijn wél effectief, maar deze zijn vaak relatief groot en duur voor kleine systemen én maken relatief veel geluid. De VacuStream lost dit op.

De VacuStream is een compacte en stille ontgasser (ca. 45 x 15 cm) voor systemen tot 500 liter inhoud. Mede door haar afmeting en ontgassingscapaciteit is de VacuStream uitermate geschikt voor kleinere lagetemperatuursystemen in de woningbouw en klein-zakelijke toepassingen. Door het ruime temperatuurbereik (-5 ºC tot 65 ºC) functioneert de VacuStream bij zowel verwarmen als koelen. De VacuStream ontgast het systeemwater volgens een vaste cyclus, waarbij er een vacuüm wordt gecreëerd met het te ontgassen systeemwater. De luchtdeeltjes die hierbij vrijkomen, drijven naar boven en worden, zodra de zuiger in de oorspronkelijke positie terugkeert, via de Flexvent automatische vlotterontluchter aan de bovenzijde snel en effectief afgevoerd.

Behoud van rendement en comfort
De VacuStream kan gemakkelijk, naast de warmtepomp of vloerverwarmingsverdeler (eventueel zelfs in de verdelerkast) worden ingebouwd. Het apparaat is voorzien van een ingebouwde 24V adapter waardoor hij eenvoudig op het lichtnet kan worden aangesloten. Doordat de ontgasser verstopping, slijtage en energieverspilling voorkomt, helpt de VacuStream het rendement en comfort van de lage temperatuursystemen te behouden. De VacuStream is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie van installaties.

Complete range lucht- en vuilafscheiders
Met de VacuStream breidt Flamco haar zeer uitgebreide assortiment op het gebied van lucht- en vuilafscheiding nog verder uit. Deze range bestaat naast de Flexvent vlotterontluchters onder andere uit de XStream microbellen lucht- en vuilafscheiders en, voor de grotere utiliteitsgebouwen, de Vacumat Eco ontgassers en de SideFlow Clean deelstroomfilters. De VacuStream is vanaf medio 2023 leverbaar.

Over Flamco
Flamco is onderdeel van Aalberts en verantwoordelijk voor de productie, verkoop en distributie van alle hydronic flow control producten voor verwarming-, koeling-, water- en solarsystemen. Flamco onderscheidt zich in de markt met totaaloplossingen op het gebied van distributie. Ook levert Flamco maatwerk voor HAVC (‘Van opwekker tot afgiftesysteem’). Het uitgebreide leveringsprogramma wordt met name toegepast in appartementen, huizen en utiliteitsgebouwen. Flamco producten behoren tot de meest energie-efficiënte oplossingen op de markt.


Een greep uit ons leveranciersregister

SmartDocuments
SmartDocuments is van de grond af aan gebouwd om de documentcreatie te automatiseren ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Geberit B.V.
De wereldwijd opererende Geberit Group is de Europese marktleider voor sanitaire producten ...