Met CIRCLE sneller, slimmer en duurzamer bouwen

Met CIRCLE sneller, slimmer en duurzamer bouwen

Gepubliceerd op:

CascoTotaal, ingenieursbureau ABT en KAAN Architecten geven met hun integraal ontworpen nieuwe bouwconcept een goed onderbouwd antwoord op de groeiende vraag naar kleinere en flexibele woningen. CIRCLE is innovatie pur sang, want vernieuwender dan alles wat we hiervoor hebben gezien op betongebied.

Je bent starter, wil graag zelfstandig wonen, maar wel in een volwaardige woning. En niet over twee jaar, maar het liefst volgende maand al. Met CIRCLE kan dat. De betonnen modules worden in de fabriek nagenoeg woonklaar opgebouwd en zijn snel te plaatsen en in gebruik te nemen. De basis is een geoptimaliseerd driedimensionaal betonnen casco van 35 vierkante meter met voorbereide wand- en vloersparingen en doorvoeren voor kabels en leidingen. In de fabriek wordt dit casco binnen twee weken naar wens van de opdrachtgever verder ingevuld en afgewerkt en kan het naar de toekomstige locatie worden vervoerd.

Op de bouw geen installateur nodig
CascoTotaal ontwikkelt en produceert innovatieve prefab bouwconcepten in beton. Hierbij wordt gebruik gemaakt van voor Nederland unieke driedimensionale mallen, waarmee in één stort een compleet 3D-betoncasco® is te realiseren. “De 3D-betonmodules worden slim gecombineerd met een betonvloer waarin alle leidingen zijn meegenomen,” zo licht Rob Hogendoorn, commercieel directeur van CascoTotaal, de bouwmethode toe, “van rioleringsleidingen tot vloerverwarmingsleidingen en alles wat verder in een begane grond- of verdiepingsvloer nodig of gewenst is. Dit heeft als voordeel dat op de bouw geen installateur meer nodig is. Omdat ook de kozijnen en ramen al worden gemonteerd, is het resultaat een wind- en waterdichte woning. De aannemer kan direct na de assemblage met de binnen- en buitenafwerking starten.”

Extreem circulair concept
“De casco’s gaan lang mee,” zo benadrukt Rob, “bovendien zijn ze later flexibel uit te breiden, op te delen en aan te passen aan de eisen en behoeften van dat moment. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk. Daarna kunnen alle onderdelen hoogwaardig worden hergebruikt. Door het 100% recyclebare beton te verwerken tot granulaat gaat er geen materiaal verloren.”

Op alle fronten terug naar de basis
Zowel het casco als de technische installatie voldoen aan de meest actuele (BENG-)eisen. Thomas Wever, projectleider constructies bij ABT: “Bij de constructie zijn we uitgegaan van zo min mogelijk materiaalgebruik, circa 30% minder beton dan normaal. Naast dit duurzaamheidsaspect vertaalt het zich vooral in extra ruimte en minder materiaalkosten. Zo zijn de wanden en vloeren dunner dan normaal. De installaties zijn slim gestandaardiseerd in een speciaal ontwikkelde centrale installatiemodule voor verwarming, koeling en ventilatie. Met dit slimme ontwerp bieden de woningen een hoog wooncomfort met veel ‘lucht’ en daglicht. Het all air-systeem zorgt voor een flexibel regelbaar binnenklimaat.” Een standaard 3D-betoncasco® meet binnenwerks 9,6 x 3,6 meter. Dat biedt circa 35 vierkante meter gebruiksoppervlakte en dat is voor menige starter ruim voldoende.

Kwaliteit voor bewoners
Dat een wereldwijd opererend bureau als KAAN Architecten zich over het ontwerp heeft gebogen laat de potentie zien van deze bouwmethode. “CIRCLE combineert een goed ontwerp, een slimme constructie en een efficiënte werking,” horen we van Managing Architect Timo Cardol. “Elk gebouw wordt op maat ontworpen en samengesteld uit de beschikbare woningtypes, op basis van de
gewenste configuratie en van de locatie waar ze komen. Het zijn woningen met goede plattegronden, die slim ingedeeld zijn en kwaliteit hebben voor de bewoners.“Een greep uit ons leveranciersregister

SKK Kozijnwacht B.V.
Serviceorganisatie voor Dagelijks, Planmatig en Preventief Kozijnonderhoud ...
AWB
AWB, onderdeel van de Vaillant Group ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt totaaloplossingen ...
Spectrus B.V.
Spectrus Licht & Advies gaat verder dan alleen verlichting ...