Camelot ontvangt als eerste Assurance-Rapport voor intermediaire verhuur

Camelot ontvangt als eerste Assurance-Rapport voor intermediaire verhuur

Gepubliceerd op:

Sinds de Woningwet 2015 woningcorporaties voorschrijft te rapporteren over de juistheid en volledigheid van hun totale aantal verhuringen, inclusief verhuringen via derden, worstelen zij met de uitdaging hoe hierover met zekerheid verantwoording te kunnen afleggen aan het Rijk. Het leek onmogelijk de informatie die intermediaire verhuurders aanleveren op juistheid en volledigheid te controleren. Tot nu toe.

“Transparantie is niet genoeg, je moet betrouwbaarheid sluitend kunnen aantonen. Dat was voor ons de reden om samen met PwC een expertmeeting te organiseren met een aantal woningcorporaties waar we voor werken, om zo de uitdaging in beeld te brengen.”, aldus commercieel directeur Richard de Roo van Camelot. Dennis Stienen, senior manager van PwC vervolgt: “Camelot wist dat ze hun procedures en administratie op orde hadden en ging dus een stap verder. Want als het ook aantoonbaar was, zou dat echt een doorbraak zijn en de corporaties een hoop voordelen bieden.”

Een Assurance Rapport op basis van Standaard 3000 (van de Nadere Voorschriften Controle en Overige Standaarden, NV COS) gebaseerd op een onderzoek door een onafhankelijke auditor bleek de oplossing. Hiermee kan de intermediaire verhuurder aantonen de processen op orde te hebben om de volledigheid van huurdossiers te waarborgen. “De blinde vlek voor accountants van woningcorporaties.”, licht Dennis Stienen toe: “Intermediaire verhuurders moeten aantonen dat ze de inkomenstoets hebben toegepast én dat de administratie volledig is. Het probleem lag bij het laatste. Als een verhuring niet via het systeem van de woningcorporatie gaat, maar via een intermediair, dan zal een accountant van een woningcorporatie hier geen dossier van opvragen en is zijn administratie - zonder dat hij het weet – onvolledig.”

Oplossing voor marktbrede uitdaging legt de lat hoog
Stienen merkt op dat Camelot de lat voor zichzelf erg hoog legde. CFO Peter Habraken van Camelot legt uit: “Een onafhankelijk Assurance-Rapport is wel even van een andere orde dan bijvoorbeeld een ISO certificering. Nu gingen we samen een traject in van bijna een jaar, waarbij Camelot inzicht gaf in haar eigen processen en PwC tekst en uitleg over wat zij als auditor hebben gedaan aan onderzoek. Je geeft jezelf behoorlijk bloot en dat wordt dan allemaal vastgelegd in een centimeters dik dossier.” Uiteindelijk ontving de Camelot CFO op 28 oktober 2016 als eerste intermediaire verhuurder in de markt het Assurance-Rapport uit handen van PwC. Richard de Roo: “Met dit rapport hebben we een belangrijke troef in handen. De hele markt kampt namelijk met deze uitdaging en je moet als intermediair wel innoveren, wil je blijven beantwoorden aan de huidige eisen en ontwikkelingen.”

www.cameloteurope.com

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...