Vuilafscheiders: alles wat je weten moet

Vuilafscheiders: alles wat je weten moet

Gepubliceerd op:

Vuildeeltjes in een cv-installatie zijn een veel voorkomend probleem. Een voorbeeld is magnetiet, gevormd door een reactie tussen lucht en metalen deeltjes in het cv-water. Daarnaast komen er soms ook fijne deeltjes in de leidingen zoals zand, cement en ander vuil. Die onzuiverheden kunnen ernstige schade veroorzaken.

Denk maar aan verstopte doorgangen van warmtewisselaars en corrosie in de leidingen, ketel of warmtepomp en andere onderdelen, met alle gevolgen van dien. Daarom is een vuilafscheider essentieel voor de werking en levensduur van de cv-installatie.

Voordelen van vuilafscheiders
Een vuilafscheider haalt onzuiverheden uit het installatiewater. Dat zorgt in iedere cv-installatie voor een efficiëntere werking en langere levensduur, en het voorkomt dat er op termijn hinderlijke geluiden ontstaan. Een goede vuilafscheider verwijdert ook magnetiet uit de installatie. IJzer en andere vuildeeltjes in de installatie kunnen leiden tot debiet- en vermogensverlies. Op langere termijn leidt de constante afzetting van magnetiet op de leidingen zelfs tot een hoger verbruik en kans op onherstelbare schade. Een vuilafscheider beperkt dus de onderhoudskosten, voorkomt geluidsoverlast, verhoogt de efficiëntie en verlengt de levensduur van de verwarmingsinstallatie.

Vuilfilter of vuilafscheider?
Een vuilfilter is een prijsvriendelijke oplossing, maar hij zal nooit dezelfde reinigende functie vervullen als een vuilafscheider. Hij houdt slechts vuildeeltjes met een grootte tot 0,4 millimeter tegen bij de eerste doorgang. Het vraagt veel onderhoud om te vermijden dat er zich vuil opstapelt op het filterelement, wat de circulatie van het cv-water hindert.

Het vuil dat vuilafscheiders uit het cv-water verwijderen, bezinkt in een grote opvangkamer. Daardoor hebben ze minder onderhoud nodig dan vuilfilters. Caleffi vuilafscheiders filteren en verwijderen onzuiverheden met een deeltjesgrootte tot 5 micrometer vanaf de eerste circulatie na de indienststelling. Volgens tests zijn na één dag in werking al tot 100% van de onzuiverheden tot 0,1 mm en tot 80% van de kleinere deeltjes geëlimineerd. Het continu doorlopen van het cv-water leidt uiteindelijk tot een volledige vuilafscheiding.

Voor elke toepassing een geschikt type
Caleffi biedt een uitgebreid assortiment vuilafscheiders, met een specifieke oplossing voor elke toepassing. We lichten er graag drie types uit.

De CALEFFI XF combineert de werking van magneetfilter en vuilafscheider. Hij garandeert een maximale afscheiding van het vuil in het systeem vanaf de eerste doorgang en verwijdert magnetisch vuil uit het gesloten circuit. Het grote filteroppervlak voorkomt dat de zeef snel verstopt, waardoor het drukverlies minimaal blijft. De CALEFFI XF is beschikbaar in zeven maten waarvan twee met bypass, hij is eenvoudig horizontaal of verticaal te installeren en bijzonder onderhoudsvriendelijk. Omdat hij de grotere vuildeeltjes meteen na de indienststelling tegenhoudt, is het de ideale oplossing voor warmtepompinstallaties.

De DISCALDIRTMAG is een gecombineerde lucht- en vuilafscheider in kunststof met uitneembare magneet. Hij verwijdert efficiënt alle lucht, vuil en magnetiet uit de installatie. De combinatie van lucht- en vuilafscheider in één levert een mooie ruimtebesparing op. Hij is beschikbaar in vijf maten, zowel horizontaal als verticaal eenvoudig te installeren en gemakkelijk te onderhouden. De DISCALDIRTMAG is geschikt voor warmtepompsystemen voor verwarming en koeling, maar evengoed voor hoge temperatuurtoepassingen.

De DIRTMAGCLEAN® is een zelfreinigende magnetische vuilafscheider voor grote systemen. Hij verwijdert onzuiverheden uit het primair of het secundair circuit, proactief maar ook in reeds vervuilde installaties. Het toestel combineert het bezinkingsprincipe met specifieke filterelementen die zelfs de kleinste vervuiling tot 2 micrometer opvangen. Speciale magneten houden alle magnetiet tegen. Het resultaat: een volledig zuivere installatie, terwijl de drukval door het grote filteroppervlak op een aanvaardbaar niveau blijft.

Het volledige gamma Caleffi vuilafscheiders ontdek je op www.caleffi.com.

Een greep uit ons leveranciersregister

Zonduurzaam
Zonnepanelen kopen bij Zonduurzaam?
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...