Oplossingen voor een optimale werking en levensduur van warmtepompsystemen

Oplossingen voor een optimale werking en levensduur van warmtepompsystemen

Gepubliceerd op:

Nederland en België willen 100% klimaatneutraal zijn tegen 2050. Om dat doel te bereiken, wordt volop ingezet op de verduurzaming van onze gebouwen. Die zijn nu verantwoordelijk voor 35% van alle CO2-uitstoot. Zo’n driekwart daarvan komt voort uit hun verwarmingssysteem.

Bouwers en verbouwers worden daarom aangespoord om te kiezen voor een warmtepomp. Voor een goede bescherming van hun warmtepompinstallatie, om haar energie-efficiëntie en een lange levensduur te garanderen, is bijzondere aandacht voor elk onderdeel van het systeem vereist.

Verwarming verzekerd, ook bij vrieskou
Momenteel zijn monoblock warmtepompen het meest populair. Hun buitenunit is met aanvoer- en retourleidingen verbonden met de binneninstallatie. ’s Winters ligt vorstgevaar op de loer. Om te voorkomen dat het cv-water in de leidingen bevriest, is elektrische warmtetracing de meest gekozen optie. Die functioneert echter niet als de stroom uitvalt, en dan is er risico op bevriezing. Met de iStop® vorstbeveiligingsklep wordt dit vermeden: zodra de watertemperatuur 3°C bereikt, wordt het water druppelsgewijs uit de leiding afgevoerd. Zo is de installatie beschermd tegen storingen door vorst.

Altijd de juiste comfort flow
De hydraulische configuratie van een warmtepomp is anders dan die van een stookketel. Waar een cv-ketel probleemloos meerdere keren per uur kan in- en uitschakelen, werkt een warmtepomp best constant om de woning comfortabel en energie-efficiënt van warmte en warm water te voorzien. Om bij de omschakeling van verwarming naar warmwaterproductie en omgekeerd een goede, continue hydraulische doorstroming of flow te garanderen, en dus een optimaal comfort, is de Caleffi drukverschilregelaar de betrouwbare oplossing.

Geen vuiltje en geen lucht
Lucht en vuil veroorzaken regelmatig problemen in de verwarmingsinstallatie. Vooral bij warmtepompsystemen leiden ze tot een lager rendement, storingen en vroegtijdige slijtage. Vuil in het systeem verstoort de werking van de warmtewisselaar, waardoor het energieverbruik stijgt. Een vuilafscheider verwijdert onzuiverheden en magnetiet uit het installatiewater en verzekert zo de optimale werking en efficiëntie van de warmtepomp. Ook een luchtafscheider is noodzakelijk om slijtage van de warmtepomp te voorkomen en de levensduur te verlengen. Installaties blijven 100% vuil- en luchtvrij met de luchtafscheider DISCAL® in combinatie met de DIRTMAG® vuilafscheider of de Caleffi XF magnetische vuilafscheider-filter of met de gecombineerde lucht-vuilafscheider DISCALDIRTMAG® die prima past in kleine inbouwruimtes.

Optimaal debietbeheer
In een warmtepompinstallatie die niet alleen de woning verwarmt en koelt maar ook voor sanitair warm water zorgt, is een driewegklep of -zoneventiel onontbeerlijk. De gemotoriseerde 3-weg zoneventielen van Caleffi zorgen voor een optimale schakeling tussen verwarming of koeling en de productie van warm water. Zo speelt de warmtepomp optimaal in op de behoeftes van de bewoners en genieten zij van het hoogste thermisch én warmwatercomfort.

www.caleffi.com


Een greep uit ons leveranciersregister

Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
GOM Schoonhouden BV
Gom: jouw schoonmaakpartner bij woningcorporaties ...
Aon
Dragen wat je kunt, verzekeren wat je moet ...