Kies de juiste appendages voor een optimale werking van uw warmtepompinstallatie

Kies de juiste appendages voor een optimale werking van uw warmtepompinstallatie

Gepubliceerd op:

Nederland heeft als doel om in 2050 een CO₂-arme samenleving te hebben. De gebouwde omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Om de energietransitie te laten slagen, worden tal van maatregelen genomen. Zo maken steeds meer huishoudens de overstap van een gasgestookte cv-ketel naar een elektrische warmtepomp. Dit brengt echter wel nieuwe uitdagingen én appendagekeuzes met zich mee, weet Marc Heusinkveld, Technisch Manager bij Caleffi.

Meest populair in de markt op dit moment zijn de Monoblock lucht/water-warmtepompen, waarbij een buitenunit middels leidingen voor aanvoer en retour met een binneninstallatie wordt verbonden. “Bij een dergelijke installatie ligt vorstgevaar op de loer”, weet Heusinkveld. “Om dit te voorkomen, kiezen veel installateurs voor elektrische warmtetracing. Echter functioneert deze vorstbeveiliging niet, mocht onverhoopt de stroom uitvallen. De Caleffi vorstbeveiligingsklep – die ervoor zorgt dat de leidingen bij bevriezingsgevaar automatisch leeg lopen – biedt in zo’n geval uitkomst.”

Constant in bedrijf
Ook verschilt de hydraulische configuratie. “Waar een cv-ketel zonder problemen meerdere keren per uur kan in- en uitschakelen of moduleren, moet een warmtepomp constant in bedrijf blijven om de woning comfortabel en energie-efficiënt van voldoende warmte en warmtapwater te voorzien”, aldus Heusinkveld. “Om ook tijdens het omschakelen van verwarmingsvermogen naar warmtapwater en vice versa een optimale doorstroming (flow) te garanderen, biedt de Caleffi drukverschilregelaar een betrouwbare oplossing.”

Correcte inregeling van de volumestromen
Omdat een warmtepomp aanzienlijk minder vermogen heeft dan een cv-ketel, is het bovendien belangrijk dat de volumestromen van bijvoorbeeld vloerverwarming, ventilatorconvectoren en radiatoren correct worden ingeregeld. “Om installateurs op dit vlak te ondersteunen en een optimaal comfort én rendement te garanderen, heeft Caleffi de gratis innovatieve en intuïtieve Caleffi Hydronic Design (CHD) software en berekeningstools ontwikkeld, waarmee men in een handomdraai een gedetailleerde en volledig geoptimaliseerde warmtepompinstallatie kan ontwerpen. Alle tools en informatie zijn op onze website terug te vinden.”

Voorkom vervuiling
Daarnaast levert Caleffi diverse appendages die een optimale (interne) werking van de warmtepomp garanderen. Zoals de DirtmagPlus® multifunctionele vuilafscheider met verwijderbare magneet en geïntegreerde vuilfilter, die inmiddels door diverse gerenommeerde fabrikanten wordt toegepast. Met name om de warmtepomp te beschermen tegen vervuiling vanuit de (bestaande) verwarmingsinstallatie. “Waar het filter de eerste onzuiverheden in het hydraulische circuit opvangt, verwijdert de magneet ook alle magnetiet”, aldus Heusinkveld. “Hierdoor wordt het risico van verstopping tot een minimum beperkt en worden drukverliezen in het systeem laag gehouden.” Voor toepassing in water/water-warmtepompen beschikt Caleffi bovendien over diverse warmtemeters, die de energiebalans aantonen.

                       

Een greep uit ons leveranciersregister

Airofill® supreme insulation
Airofill® supreme insulation is de bewezen oplossing voor woningcorporaties die streven naar een duurzamere toekomst ...
Ubbink BV
Alles in huis voor een compleet dakadvies!
Itris BV
Dé totaaloplossing voor woningcorporaties ...