Energiebesparing en meer comfort door waterzijdig inregelen met de Caleffi AUTOFLOW®

Energiebesparing en meer comfort door waterzijdig inregelen met de Caleffi AUTOFLOW®

Gepubliceerd op:

Sinds 10 maart 2020 is waterzijdige inregeling van het verwarmingssysteem in Nederlandse woningen verplicht bij het vervangen van de cv-ketel of warmtepomp, óf bij het vervangen van meer dan 30% van de afgifteapparaten. Hydraulisch inregelen is ook zinvol als het energieverbruik van je cv-ketel te hoog is, of als niet alle ruimtes in huis voldoende op temperatuur komen.

Een systeem in balans
Waterzijdig inregelen, oftewel hydraulisch balanceren, is de optimalisatie van de werking van de verwarmingsinstallatie om zo de beste warmteafgifte te bereiken. Deze duurzame systeemoptimalisatie zorgt voor het hoogste comfort en minimaal verbruik dankzij maximaal rendement. De cv-ketel en de verwarmingselementen, zoals radiatoren of convectoren, worden bij hydraulische inregeling zo ingesteld, dat het cv-water gelijkmatig verspreid wordt over de verwarmingselementen.

Wat levert waterzijdig inregelen op?
  • De cv-installatie verbruikt wel 10% minder energie en dat is gunstig voor de energiefactuur.
  • Het verhoogt het comfort in huis, omdat alle ruimtes gelijktijdig op temperatuur komen.
Water volgt de weg van de minste weerstand. Daardoor krijgen afgifte-elementen dichtbij de warmteopwekker vaak een hoger debiet dan deze die er verder vanaf zijn. Bij het inregelen creëer je met behulp van inregelapparaten extra hydraulische weerstand, zodat het verwarmingswater overal dezelfde weerstand krijgt. Dan krijgen alle afgifte-elementen hetzelfde debiet en geeft elk element bijgevolg evenveel en even snel warmte af.

Dynamisch inregelen
Bij dynamisch inregelen wordt de retourtemperatuur van het water automatisch gemeten, en wordt de flow automatisch aangepast als de warmteafgifte in de radiator niet optimaal blijkt. De afsluiter wordt ingesteld op een bepaald niveau, dat gehandhaafd blijft bij wisselende druk. Als de retourtemperatuur verandert, reageren de warmteopwekker en de circulatiepomp direct.

Dynamisch inregelen doe je in installaties met thermostatische radiatorkranen, zoneregelingen of andere naregeling, die voor 80 tot 90% in deellast kunnen werken. Een dynamisch inregelventiel zorgt ervoor dat de installatie niet alleen bij vollast, maar ook bij deellast perfect ingeregeld blijft.

Automatische debietregelaar AUTOFLOW®
De AUTOFLOW® van Caleffi is een hoogstaande automatische debietregelaar. Hij handhaaft een constant debiet wanneer de bedrijfsomstandigheden van het hydraulisch circuit variëren. De AUTOFLOW® balanceert automatisch het hydraulische circuit en garandeert het ontwerpdebiet naar alle eindunits toe, zonder dat je deze hoeft in te regelen. Zelfs bij deellast blijft het debiet begrensd op de nominale waarde zodat er geen over- of underflow is. Het nominale debiet wordt gegarandeerd met een nauwkeurigheid van ± 5% binnen een groot werkingsgebied.

De AUTOFLOW® is de ideale oplossing bij dynamisch inregelen. Hij is volledig onderhoudsvrij en de inregeling gebeurt vooraf in de fabriek, dit levert een tijdsbesparing op en beperkt het risico op fouten aanzienlijk.

Meer over de AUTOFLOW® (https://www.caleffi.com/nederland/nl/catalogue/autoflowr-compacte-automatische-debietregelaar-127141m08)

Een greep uit ons leveranciersregister

Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Smart Twin
Smart Twin helpt met het toekomstbestendig beheer van de vastgoedportefeuille ...