Energiebesparende maatregel: waterzijdig inregelen

Energiebesparende maatregel: waterzijdig inregelen

Gepubliceerd op:

Op het gebied van energiebehoefte en -gebruik kan nog steeds grote winst behaald worden. Want hoe minder energie er nodig is, hoe minder energie er opgewekt hoeft te worden. Energie besparen kan op veel manieren, groot- of kleinschalig en voor ieder budget. Europese normen stellen dat het in evenwicht brengen van hydraulische verwarmings- en tapwaterinstallaties essentieel is om het energieverbruik, en daarmee de uitstoot, te verminderen. Dit wordt ook wel waterzijdig inregelen genoemd.

Waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen betekent het in balans brengen van de doorstroming van de cv-installatie, zodat in elke ruimte de gevraagde warmte geleverd kan worden. Het goed inregelen van radiatoren kan hierin een belangrijke stap zijn.  Een cv-installatie die in balans is, zorgt automatisch voor een lager energieverbruik en een groter comfort.

Caleffi levert een groot assortiment om op verschillende manieren in te regelen. De DYNAMICAL® radiatorkraan bijvoorbeeld, maakt het mogelijk om per radiator de juiste waterstroom te begrenzen. Samen met een thermostaatknop kan de omgevingstemperatuur automatisch constant worden gehouden op de ingestelde waarde.
Deze toepassing garandeert een reële vermindering van het energieverbruik, verlaagt hierdoor de kosten en verhoogt het rendement van het gehele systeem. Daarnaast maakt hij een einde aan te hoge stromingssnelheden en de daarmee gepaard gaande storende geluiden.

Storende geluiden in de installatie
Omdat installaties steeds dynamischer worden, doen zich steeds wisselende omstandigheden voor in het systeem. Dit maakt dat wanneer je de pomp niet goed onder controle hebt, of er wordt nog gewerkt met een oude pomp met driestandenregeling, de pomp soms te veel druk geeft voor het kleine gaatje in de radiatorkraan waar het water door geduwd moet worden. Dit resulteert in te hoge stromingssnelheden en storende, fluitende geluiden.
De drukverschilregelaar in de DYNAMICAL® zorgt ervoor dat er niet te veel druk komt op het radiatorventiel. Er is namelijk een extra rem ingebouwd. Wanneer de druk te hoog wordt, zal de drukverschilregelaar extra sluiten zodanig dat de fluitende geluiden uitblijven.

Eenvoudig in balans
Het dynamisch radiatorventiel vereenvoudigt niet alleen het werk van de ontwerper van het verwarmingscircuit bij het meten en het verwerken van gegevens, maar ook het werk van de installateur bij het precies afstellen van het systeem. Bestaande installaties upgraden wordt dus een stuk gemakkelijker met deze oplossing.


Een greep uit ons leveranciersregister

Vaillant Group Netherlands B.V.
Vaillant is een internationale marktleider op het gebied van verwarmings- en ventilatietechnologie ...
RENSON
Gezond en comfortabel binnenklimaat? Onze missie!
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...