De waarheid over vuilafscheiders

De waarheid over vuilafscheiders

Gepubliceerd op:

Vuildeeltjes in een cv-installatie zijn geen onbekende. Ze kunnen ontstaan door lucht en zuurstof in het cv-water die voor een chemische reactie zorgen waardoor magnetiet gevormd wordt. Daarnaast kunnen ook andere vuildeeltjes als zand, cement, of ander vuil dat tijdens de bouw van de installatie hun weg vinden in de leidingen.

Ook de komst van nieuwe technologieën heeft geleid tot vele verbeteringen in de systemen, denk maar aan de verplichte A-label pomp voor ketels. Deze pomp maakt gebruik van een ingebouwde magneet voor een energiezuiniger resultaat, maar werkt de vorming van magnetiet in de hand.

De schade die deze onzuiverheden in de installatie veroorzaken zijn niet zonder gevolgen. Denk zeker aan de warmtewisselaars die steeds smallere doorgangen hebben en gemakkelijk verstopt raken. Maar ook aan de corrosie die zich ontwikkelt in leidingen, de ketel en andere onderdelen van de cv-installatie met alle gevolgen van dien. De plaatsing van een vuilafscheider is dan ook essentieel.

Wat zijn de voordelen van een vuilafscheider?
De plaatsing van goede vuilafscheider is erg belangrijk voor het behoud van je installatie, of het nu gaat om een nieuwbouw- of renovatieproject, woningbouw of utiliteit.

Een goede vuilafscheider verwijdert naast vuil ook lucht uit de installatie. Zuurstof in cv-water gaat in reactie met metaal, met corrosie en roest tot gevolg. Deze vuildeeltjes gaan op termijn de pomp beschadigen. Lucht is ook een slechte geleider van warmte waardoor er rendementsverlies zal optreden en de energielasten zullen stijgen.
Naarmate er meer vervuiling in de installatie optreedt, zullen er meer hinderlijke geluiden ontstaan zoals suizen, tikken, borrelen, … en kan leiden tot geluidsoverlast.

Het plaatsen van een vuilafscheider zal zonder twijfel zorgen voor een betere waterkwaliteit van de installatie wat de levensduur van de cv-ketel op lange termijn zal verlengen, en ook de onderhoudskosten zal verlagen. Minder vervuiling, minder hinderlijke geluiden, minder rendementsverlies en meer comfort is de conclusie!

Wat is het verschil tussen een vuilfilter en vuilafscheider?
Vaak worden “vuilafscheiders” en “vuilfilters” als hetzelfde component omschreven. Er zijn echter enkele belangrijke onderscheidende kenmerken tussen vuilafscheiders en vuilfilters.

Vuilafscheiders gaan vanaf de eerste inwerkingstelling van de installatie bij de eerste circulatie het vuil filteren en verwijderen. Dankzij het speciale ontwerp van het intern element zijn de Caleffi vuilafscheiders in staat om onzuiverheden te verwijderen met een deeltjesgrootte tot 5 µm. Testen hebben uitgewezen dat de Caleffi vuilafscheiders uiterst efficiënt vuil verwijderen uit de installatie: na ongeveer 50 circulaties (d.w.z. ongeveer één dag in bedrijf) worden tot 100% onzuiverheden tot 0,1 mm en tot 80% kleinere deeltjes verwijderd. Het continu doorlopen van het medium tijdens een normale werking van het systeem leidt uiteindelijk tot een complete vuilafscheiding.

De Caleffi vuilafscheiders werken volgens het bezinkingsprincipe: door een verbreding van de doorgangsdoorsnede vertraagt de vloeistof die erdoor gaat en met behulp van een intern netwerk bezinken de vuildeeltjes door de zwaartekracht, met een filtercapaciteit tot 5 µm. De onzuiverheden worden geleidelijk verzameld in het onderste gedeelte van de inrichting; de reiniging van het medium gebeurt door opeenvolgende doorgangen. Door toevoeging van de magnetische band worden er nog meer magnetiet partikels opgevangen.
Vuilafscheiders hebben niet enkel een fijnere filter, maar hebben ook een grote opvangkamer. Dit heeft als gevolg dat de onzuiverheden minder vaak gespuid moeten worden, en dat de vuilafscheider minder onderhoud nodig heeft.

Een vuilfilter, of ook wel Y-filter genoemd, werkt volgens een compleet ander principe. Het gebruik van Y-filters kan vuildeeltjes tot een grootte van 0,40 mm tegenhouden bij de eerste doorgang. Er is echter veel onderhoud vereist om te vermijden dat de opstapeling op het filterelement de circulatie van de vloeistof hindert.
Een voordeel van de vuilfilter is dat het een prijsvriendelijke oplossing is voor veel toepassingen. Het zal echter nooit dezelfde reinigende functie vervullen als een vuilafscheider.

Het Caleffi assortiment vuilafscheiders is het meest complete op de markt. Voor elke toepassing kunnen we een oplossing bieden. Neem een kijkje in onze online catalogus voor het complete overzicht.

Een greep uit ons leveranciersregister

Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
Quality Creations International
Producten die het eenvoudig mogelijk maken brandveilig te leven ...