Bescherm de warmtepomp tegen vorst

Bescherm de warmtepomp tegen vorst

Gepubliceerd op:

De vorstbeveiligingsklep van Caleffi (serie 108) laat de leidingen automatisch leeglopen wanneer de temperatuur bijna het vriespunt bereikt, en beschermt zo het circuit tegen de vorming van ijs: de oorzaak van veelvuldige schade en storingen bij warmtepompen.

Monoblock systeem
Bij een warmtepompsysteem met een monoblock, staat de unit buiten en worden er dus ook buiten leidingen geplaatst. Om deze reden loopt de hele installatie bevriezingsgevaar en moet er gedacht worden aan vorstbeveiliging. Vaak wordt er gekozen voor elektrische warmtetracing. Het nadeel hiervan is dat deze niet zal functioneren wanneer de stroom uitvalt. Een vorstbeveiligingsklep, die ervoor zorgt dat de leidingen bij bevriezingsgevaar automatisch leeg lopen, biedt hierbij uitkomst.

Werking
Wanneer de geïntegreerde temperatuursensor aangeeft dat de watertemperatuur in de leiding 3 °C bereikt, zorgt het thermostatisch element van de vorstbeveiligingsklep ervoor dat de sluiter opengaat en de leidingen leeglopen. Zo wordt eventuele schade aan de warmtepomp en de leidingen voorkomen. Wanneer de watertemperatuur terug omhoog gaat, sluit de klep weer.

Installatie
Om ál het water uit de leidingen te krijgen, wordt de vorstbeveiliging in zowel de aanvoer- als in de retourleiding geplaatst. Ze moeten altijd in een verticale positie geïnstalleerd worden, om zo het water op de juiste wijze af te voeren. Zorg ervoor dat er tenminste 15 centimeter zit tussen de klep en de grond.
Plaats de vorstbeveiligingskleppen in het gedeelte van de leiding waar de laagste temperatuur wordt bereikt als de warmtepomp niet aan staat. Tijdens de installatie mogen er geen warmtebronnen in de buurt van de installatieplaats zijn, die de goede werking ervan kunnen beïnvloeden. Ook mag de klep nooit geïsoleerd worden.
Voor een goede werking van de kleppen, moet het systeem altijd onder druk blijven, ook als de kleppen geledigd worden.

Meer voordelen
Zowel het thermostatisch element en het vacuüm seal kunnen vervangen worden, indien nodig. Een hele nieuwe klep installeren is dan niet nodig. Bij het vervangen van het thermostatisch element voorkomt een automatische afsluitkraan dat het water wegloopt, terwijl de installatie onder druk blijft.
Naast zijn compacte afmetingen en eenvoudige installatie is serie 108 ook onderhoudsarm en universeel inzetbaar te noemen. Hij kan namelijk in elk systeem met een warmtepomp geïnstalleerd worden.

Het is al met al een kleine investering die veel erger kan voorkomen. Better safe than sorry….

De vorstbeveiliging is ook beschikbaar in de warmtepompsets van Caleffi. Met de in totaal 8 sets in het assortiment, zit er altijd één bij voor de door jouw gekozen installatie. Voor zowel monoblock warmptepompen als split units zijn er 2 keuzes: een basic of een premium pakket. Met alle benodigde onderdelen samen in één set, ben je gegarandeerd van een snelle installatie van het warmtepompsysteem.


Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Sika Nederland BV
Sika oplossingen voor een veilige, gezonde leefomgeving ...