BENG - Het complete pakket aan energiebesparende maatregelen voor de cv-installatie

BENG - Het complete pakket aan energiebesparende maatregelen voor de cv-installatie

Gepubliceerd op:

Met de ingang van de BENG-eisen per 1 januari jl. is er veel veranderd voor alle partijen die betrokken zijn bij het bouwproces. Op basis van drie indicatoren wordt beslist of een gebouw voldoet aan deze eisen: de energiebehoefte van het gebouw, het primair fossiele energiegebruik en het aandeel duurzame energie. Deze berekening wordt gedaan met rekensoftware, ontwikkeld aan de hand van de NTA 8800-norm.

Op het gebied van energiebehoefte en -gebruik kan grote winst behaald worden. Want hoe minder energie er nodig is, hoe minder energie er opgewekt hoeft te worden. Energie besparen kan op veel manieren, groot- of kleinschalig en voor ieder budget.

Energiebesparende maatregel: waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen betekent het in balans brengen van de doorstroming van de cv-installatie, zodat in elke ruimte de gevraagde warmte geleverd kan worden. Het goed inregelen van radiatoren kan hierin een belangrijke stap zijn.  Een cv-installatie die in balans is, zorgt automatisch voor een lager energieverbruik en een groter comfort.

Caleffi levert een groot assortiment om op verschillende manieren in te regelen. De DYNAMICAL® radiatorkraan, bijvoorbeeld, maakt het mogelijk om per radiator de juiste waterstroom te begrenzen. Samen met een thermostaatknop kan de omgevingstemperatuur automatisch constant worden gehouden op de ingestelde waarde én wordt tegelijk een reële energiebesparing gegarandeerd.

Energiebesparende maatregel: naregelen
Door naregeling toe te passen, worden de temperaturen per ruimte beter afgestemd op het daadwerkelijke gebruik ervan. Door per ruimte steeds de gewenste temperatuur te leveren, wordt alleen de energie gevraagd die er nodig is. Door niet enkel per ruimte na te regelen, maar ook met tijdvakken te werken, maak je op de meest efficiënte manier gebruik van je verwarmingssysteem.

Het ideale binnenklimaat en wooncomfort kan met Caleffi CODE® geautomatiseerd worden. Dit intelligent geconnecteerd systeem regelt de temperatuur van elke woonruimte op de meest efficiënte en gebruiksvriendelijke manier, in een minimaal maar stijlvol design dat zich aan elke woonstijl aanpast.

Energiebesparende maatregel: waterbehandeling
Water in het verwarmingssysteem bevat allerlei stoffen die bijdragen aan het aantasten van de werking van de installatie, zoals vuil, kalk en andere mineralen. Afzettingen, corrosie en aanslag verminderen namelijk de systeemefficiëntie en voorkomen dat regelcomponenten optimaal werken. Schone installaties, die conform de ontwerpcondities functioneren, leveren een hoog rendement, minimale storingen en een lange levensduur op.

Waterbehandeling in HVAC-systemen kan op verschillende manieren aangepakt worden. Caleffi biedt diverse additieven en demineralisatie/softenersets, maar ook luchtafscheiders tot geautomatiseerde vuilafscheiders als oplossingen aan. Met deze behandelmethodes wordt het cv-water ontdaan van vuil en kalk en beschermd tegen corrosie en afzettingen. Volledig in overeenstemming met de strengst toepasselijke regelgeving én met respect voor het milieu.

Wil je graag meer weten over ons gamma aan energiebesparende oplossingen, of heb je nood aan advies? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of neem eens een kijkje op onze website.

Een greep uit ons leveranciersregister

Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...