Bouw studentenwoningen voor op schema

Bouw studentenwoningen voor op schema

Gepubliceerd op:

Afgelopen jaar zijn er ruim 6.300 extra studentenwoningen bijgebouwd. Samen met de nog in aanbouw zijnde en geplande studentenwoningen komt het aantal tot 2016 uit op 26.850. Dit is ruim meer dan het afgesproken aantal van 16.000. Dit schrijft minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer op basis van cijfers van Kences.

Naast de betrokken partijen uit het LAS (landelijk actieplan studentenhuisvesting) zijn ook andere woningcorporaties en private partijen actief in studentenhuisvesting. Deze andere partijen realiseren nog eens bijna 22.000 studentenwoningen. In totaal komen er tot 2016 ongeveer 49.000 studentenwoningen in Nederland bij. Dit is goed nieuws voor de studenten die op zoek zijn naar huisvesting. Toch blijft er sprake van grote regionale verschillen. In Utrecht en Amsterdam blijft de spanning tussen vraag en aanbod het grootst.

 

Het Rijk heeft de afgelopen jaren een aantal wetten en regels voor studentenwoningen versoepeld. Zo is de minimale oppervlakte voor nieuwe studentenwoningen per 1 juli 2015 van 18 naar 15 m2 gegaan en is de verplichting voor een eigen balkon of fietsenhok geschrapt. Campuscontracten worden uitgebreid voor promovendi. Ook zijn de administratieve lasten voor verhuurders aangepakt; verhuurders hoeven niet langer het inkomen van studenten te toetsen, een bewijs van inschrijving aan een onderwijsinstelling volstaat.

 

Alle partijen zijn van mening dat een nieuw actieplan over het aantal te bouwen studentenwoningen niet nodig is. Wel komen de partijen in het najaar met een toekomstagenda studentenhuisvesting. Hierin worden thema's opgenomen zoals het verbeteren van het monitoren van studentenhuisvesting, huisvesting van internationale studenten en de verhouding tussen betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van studentenwoningen.

Een greep uit ons leveranciersregister

BoFloor B.V.
Dé groothandel voor Verenigingen van Eigenaren ...
Midglas
Met veel ervaring verzorgen wij al sinds 1911 soepel het schadeherstel en schademanagement van onze relaties ...
Drowa isolatiechips
Drowa; één van de goedkoopste, makkelijkste en meest effectieve isolatiemaatregelen ...