Projectoverstijgende ketensamenwerkingen succesfactor bij verduurzaming

Projectoverstijgende ketensamenwerkingen succesfactor bij verduurzaming

Gepubliceerd op:

Het gaat nog niet snel genoeg met de verduurzaming van de gebouwde omgeving. In het huidige tempo lijken de beoogde doelen nog ver weg en stevenen we af op een ‘epic fail’ voor de doelen voor 2030 uit de Nationale Prestatieafspraken. Daarom moet de knop om, volgens verduurzamingsexpert Sean Vos. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen meer en beter samenwerken, terwijl de overheid de regeldruk zou kunnen stroomlijnen.

“We zijn op weg naar een ‘epic fail’ voor 2030”
“Kijkend naar de tussentijdse doelstelling voor 2030, dan zijn we op weg naar een ‘epic fail’, zoals dat op social media heet”, zegt  Sean Vos. “De bouwkolom zit ramvol en kent structurele capaciteitsproblemen. Er wordt nog veel projectmatig gewerkt, waarbij voor ieder project een intensieve planvorming plaatsvindt en van project naar project wordt gewerkt.”

We bouwen geen raketten
“We moeten af van het klassieke project-denken, en in plaats daarvan naar projectoverstijgende ketensamenwerkingen, met doorlopende bouwtreintjes en integrale concepten. Technisch weten en kunnen we al heel veel. We bouwen ook geen ruimteraketten, maar we verduurzamen woningen. De winst zit in het slimmer combineren van de technieken en processen. Daartoe moeten we alleen wel beter gaan samenwerken om elkaars belangen en processen beter te begrijpen.”

Projectoverstijgende ketensamenwerkingen
“Er staan nog te vaak schotten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, waar een project vervolgens overheen gekieperd wordt”, meent Sean. “Gelukkig zijn er steeds meer woningcorporaties die hun kennis en ervaring bundelen met die van de opdrachtnemers, in projectoverstijgende ketensamenwerkingen. Wanneer er goed gestuurd wordt, zijn efficiënt doorlopende uitvoeringstreinen het resultaat en kan een vast uitvoeringsteam van complex naar complex doorlopen. Projectoverstijgende ketensamenwerkingen zijn vaak wel succesvol, mede omdat ze zorgen voor continuïteit en stabiliteit in de bouwkolom.”

Lees hier het volledige interview.

Verduurzaming bestaande woningvoorraad
Sean Vos is als docent voor de Vastgoed Academy van BOB-KOB betrokken bij meerdere trainingen voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad.

Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
PAM Galerij en Balkonverhoging B.V.
Drempels en hoogteverschillen belemmeren ouderen en mensen met een handicap in hun mobiliteit ...