Helemaal op de hoogte met de cursus Dak en onderhoud

Helemaal op de hoogte met de cursus Dak en onderhoud

Gepubliceerd op:

De kennis die je opdoet tijdens Dak en onderhoud helpt je om onderhoud te plannen en de juiste beslissing voor onderhoud te nemen. Je kunt offertes van dakbedekkingsbedrijven beoordelen en opdrachten uitzetten en begeleiden. Dak en onderhoud maakt als technische module onderdeel uit van de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud, maar is ook als losse cursus te volgen.

Docenten van Dak en onderhoud zijn André van den Engel en Eric Pelsers van VEBIDAK, de branchevereniging voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven in Nederland.

Multifunctionele daken
“Onder andere in de vastgoedsector is steeds meer vraag naar multifunctionele daken”, begint Eric, coördinator en bouwtechnisch adviseur op de afdeling Dakadvies. “Natuurlijk is een dak primair voor de waterdichting. We zien echter steeds meer dat die daken ergens anders voor toegepast kunnen worden. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk het plaatsen van zonnepanelen, maar er worden ook steeds meer begroeide daken toegepast. Daarnaast zie je combinaties, zoals in Utrecht waar op het dak van IKEA twee voetbalvelden liggen. Bij al die nieuwe toepassingen is het essentieel om bij bestaande gebouwen vooraf te bepalen of de dakbedekking nog voldoet, hoe de dakopbouw is en of het constructief mogelijk is.”

Technische verdieping in daken
“De module Dak en onderhoud is interessant voor mensen die technisch gezien bezig zijn met daken”, vertelt André adjunct-directeur/hoofd Technische Zaken. “Degenen die dakopnames doen bij bouwbedrijven en corporaties, moeten wel weten hoe verouderingsverschijnselen van dakbedekkingen eruit zien. Ze moeten de fase van veroudering kunnen inschatten en ook of iets urgent is. Bij onderhoud moet er het besef zijn dat een dakbedekking een levensduurverwachting van circa 20 jaar heeft. De gedachte is nog wel eens, ik leg die dakbedekking neer voor 20 jaar, ik heb 10 jaar garantie gekregen op waterdichtheid dus ik kijk er niet meer naar om. Je kunt het vergelijken met een auto of een verwarmingsinstallatie die ook tussendoor onderhoud nodig hebben. Vooral welk type onderhoud op welk moment is heel belangrijk.”

Productkennis, offertes lezen en veroudering herkennen
“Na het volgen van Dak en onderhoud hebben de deelnemers productkennis”, zegt André. “Ze kennen de opbouw van een dak, de verschillende lagen bovenop elkaar met bevestigingsmethoden en de voor- en nadelen daarvan. De hoofdlijn van de cursus is het herkennen van verouderingsgebreken en de momenten waarop er ingegrepen moet worden.”

Eric vult aan: “Wanneer ze een onderhoud moeten gaan uitgeven en een offerte aanvragen bij dakbedekkingsbedrijven is het belangrijk dat ze de offerte goed kunnen lezen. Dat leren deelnemers in deze cursus. Ze weten ook waar ze het over hebben tijdens een werkoverleg en kunnen gebreken herkennen.”

Het dak op
“We hebben een mooi praktijkonderdeel in de les zitten”, vertelt André enthousiast. “In Nieuwegein heeft de dakbedekkingsbranche een eigen opleidingsinstituut. Wij gaan altijd met de cursisten hier het dak op. We laten ze ook praktijkomstandigheden zien in de praktijklokalen. De groep loopt met een inspectieformulier in de hand op het dak en doet een dakinspectie. Praktijkgerichter kan Dak en onderhoud niet zijn, toch?”

Een greep uit ons leveranciersregister

Econtro
Het merkonafhankelijke platform voor beheer, monitoring en energiesturing ...
Aon
Dragen wat je kunt, verzekeren wat je moet ...
Zegwaard Rioolbeheer
Zegwaard Rioolbeheer werkt voor verschillende woningcorporaties onder het concept ...