Betere milieuscore met EPS-isolatie

Betere milieuscore met EPS-isolatie

Gepubliceerd op:

Met de eisen die gesteld worden aan de milieuprestatie van gebouwen (MPG) is het van groot belang om kritisch te kijken naar de producten die we gebruiken in de bouw. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om inzicht te hebben in de milieubelasting van bouwmaterialen, zoals de Nationale Milieudatabase (NMD). De EPS-isolatieproducten van IsoBouw scoren daarin uitzonderlijk goed.

Beste milieuprestatie
IsoBouw levert isolatiematerialen met veelal de laagste MilieuKostenIndicator (MKI). De MKI wordt berekend naar aanleiding van een levenscyclusanalyse (LCA)  en geeft de mate aan milieubelasting van een product weer. Hoe lager de MKI hoe beter dit is voor het milieu.

Een ander belangrijke milieu-eenheid die voortkomt uit de LCA is de Global Warming Potential. Deze wordt uitgedrukt in een hoeveelheid kilogram CO2-uitstoot. De mate waarin een product recyclebaar is en/of bestaat uit gerecycled materiaal, heeft veel impact op de MKI en de GWP. IsoBouw scoort bij beide waardes, mede vanwege haar recyclingactiviteiten, veelal de beste milieuprestatie. 

Terugname restmateriaal
De basis van de isolatieproducten van IsoBouw bestaat uit EPS, dat relatief makkelijk en met weinig energie te recyclen is. EPS-restmaterialen kunnen worden vermalen en de grondstof vormen voor nieuwe EPS-producten. Verwerkers kunnen hierbij gebruik maken van het Use4ReUse-retoursysteem waarbij de EPS-restmaterialen teruggaan naar de fabriek. IsoBouw verwerkt dit vervolgens weer in nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld de Eco50 Klikvloerplaat.

Demontabel
Hoe meer de EPS in een bouwconstructie demontabel is, hoe beter het in de toekomst herbruikbaar of recyclebaar zal zijn. Daarom houdt IsoBouw bij de ontwikkeling van nieuwe isolatiesystemen hier al rekening mee. Een goed voorbeeld hiervan is de SlimFort gevelisolatie. Deze kan indien gewenst losgeschroefd worden en bij een ander project weer opnieuw ingezet worden. Is alleen de gevelbekleding aan vervanging toe, dan kan de bestaande SlimFort-gevelschil zelfs gehandhaafd blijven.

Een ander voorbeeld is de onlangs geïntroduceerde na-isolatie voor hellende daken: SlimFix RenoPro. Deze waterkerende na-isolatie voor hellende daken is volledig losmaakbaar. Het EPS en de houten tengels zijn met een klikverbinding aan elkaar bevestigd. Aan het eind van de levensduur kunnen ze losgeklikt worden, zodat de materialen gerecycled kunnen worden. De losmaakbaarheid is ook tijdens de verwerking handig. De houten tengels kunnen tijdelijk verwijderd worden zodat de EPS-platen makkelijk te snijden zijn met een EPS-snijder. Hiermee wordt tevens vervuiling van de bouwplaats voorkomen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Inspectus
Specialist in asbest, houtaantasters en kruipruimtes ...
Econtro
Het merkonafhankelijke platform voor beheer, monitoring en energiesturing ...
Berenschot Search
Grondlegger van vooruitgang ...